Översvämning i Watsonville i Santa Cruz County i Kalifornien på lördagen.
Översvämning i Watsonville i Santa Cruz County i Kalifornien på lördagen. - Foto: TT

Nya "himlafloder" lamslår delar av Kalifornien

Tusentals personer har tvingats lämna sina hem när en ny vinterstorm dragit in över Kalifornien – och redan nästa vecka kan ett nytt oväder drabba delstaten.


Fakta: Himlaflod

Regn- och snöovädren som nu gång på gång når Nordamerikas kust ses som ett exempel på en himlaflod ("atmospheric river" på engelska).

En sådan innebär att mycket fuktig luft trycks in i en smal zon, liknande en kanal som när den går in över land utlöser oerhört rikliga regn- eller snöfall.

Tusentals personer tvingades evakuera sina hem under fredagen efter att snö, regn och hård vind slagit till mot delar av delstaten. I samhället Soquel i Santa Cruz County isolerades flera bostadsområden efter att en å svämmat över och förstört delar av huvudgatan. Invånarna har uppmanats att stanna inomhus.

I Monterey County har också över 8 500 personer evakuerats under lördagen – inklusive 1 700 personer i den oinkorporerade orten Pajaro där en flod svämmats över till följd av skyfallet.

Det höga vattenståndet i Tule River i centrala Kalifornien har också lett till flera översvämmade bostäder och människor bör helst, om möjligt, undvika att befinna sig på vägarna och vara uppmärksam på de varningar som utfärdas.

Ovädret, en så kallad himlaflod, är det tionde i raden under vintermånaderna de senaste tre åren. Michael Anderson, klimatolog vid vattenmyndigheten DWR, uppger att ytterligare vinterstormar kan vara på gång redan under den kommande veckan.

Myndigheterna försöker samtidigt ta vara på de regnmängder som kommer då stora delar av delstaten har lidit av extrem torka.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!