Sjukhus i Khartum är underbemannade eftersom läkare och sjuksköterskor inte kan ta sig till sina arbetsplatser på grund av striderna på stadens gator.
Sjukhus i Khartum är underbemannade eftersom läkare och sjuksköterskor inte kan ta sig till sina arbetsplatser på grund av striderna på stadens gator. - Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sjukhus beskjuts i Khartum – och tvingas stänga

Khartums sjukhus har dragits in i den eskalerande maktkampen mellan Sudans två högsta generaler.Det plötsliga stridsutbrottet överraskade alla och hindrar läkare, sjuksköterskor och annan personal att nå sjukhusen – eller att ta sig hem.


Khartums universitetssjukhus avdelningar har på bara några dagar fyllts med skadade människor. Förråden tömdes snabbt efter det att läkare, patienter och deras släktingar varit instängda på sjukhuset i flera dagar på grund av de våldsamheter som skakar grannskapet och Sudan sedan i lördags.

På måndagsmorgonen skadades en av universitetssjukhusets avdelningar kraftigt av beskjutning.

— Vi har slut på allt. Vi jobbar med minsta möjliga resurser. Vi är alla utmattade, men det råder brist på läkare, säger läkaren Amin Saad.

Inte långt därefter tvingades sjukhuset stänga helt – fortfarande fullt med människor som inte kan ta sig därifrån.

Det är bara ett av åtminstone sex sjukhus som stängts då de antingen har skadats i beskjutning, inte är tillgängliga på grund av striderna eller kämpar med vatten- eller strömavbrott. I huvudstaden och i grannstaden Omdurman finns omkring 20 sjukhus.

— Situationen är extremt svår, säger en annan läkare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!