Ett plan av typen Suchoj Su-35 demonstreras vid en uppvisning. Arkivbild.
Ett plan av typen Suchoj Su-35 demonstreras vid en uppvisning. Arkivbild. - Foto: Francois Mori/AP/TT

Ryskt flyg kom farligt nära polskt plan

Ryskt militärflyg har kommit farligt nära ett polskt plan som patrullerade för EU:s gränsorgan över Svarta havet.Den polska besättningen ska tillfälligt ha tappat kontrollen över sitt plan.


— En planerad provokation av Ryssland, säger den polska regeringens talesperson Piotr Muller till polsk tv om incidenten som inträffade på lördagen.

Det ryska planet av typen Suchoj Su-35 tog inte radiokontakt innan det utförde "aggressiva och farliga manövrar, närmade sig gränsbevakningsplanet tre gånger utan att hålla det säkerhetsavstånd som krävs", uppger den polska gränsstyrkan i ett uttalande.

Enligt Polen var det ryska planet precis framför det polska, på ett avstånd av "runt fem meter". Det polska planets besättning "tappade tillfälligt kontrollen över flygplanet och förlorade höjd".

Planet kunde sedan landa i Rumänien. Enligt Rumänien patrullerade gränsbevakningsplanet området för EU:s gränsmyndighet Frontex räkning. Även Sverige och Spanien ingår i operationen, som organiseras av Rumänien.

Händelsen inträffade enligt Rumäniens försvarsdepartement cirka sex mil öster om landets luftrum. Departementet fördömer agerandet som "aggressivt och farligt" och kallar det "ytterligare bevis på Rysslands provokativa agerande i Svarta havet".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!