Minst 14 personer har dödats i Myanmar sedan strider mellan militärjuntan och rebeller blossat upp. Arkivbild.
Minst 14 personer har dödats i Myanmar sedan strider mellan militärjuntan och rebeller blossat upp. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Flera dödsoffer i militärattacker i Myanmar

Strider mellan Myanmars militärjunta och rebellgrupper har blossat upp de senaste dagarna i delstaterna i regionerna Sagaing och Magway.


Enligt bybor dödades minst 14 personer i en räd utförd av den juntastyrda militären under tidig fredagsmorgon. Sex av dödsoffren ska ha varit medlemmar av PDF medan resten var civila.

Väpnade motståndsgrupper mot militärstyret har bildats under samlingsnamnet PDF och har bland annat samarbeten med vissa lokala miliser som länge har stridit mot militären.

En militärkälla bekräftar för AFP att strider och räder mot PDF pågår i regionerna Sagaing och Magway.

Det är mycket svårt för journalister att få tillträde till de drabbade områdena, vilket gör det svårt att verifiera uppgifterna.

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan Aung San Suu Kyis folkvalda regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

Omfattande protester har slagits ned med våld av militärjuntan och över 3 000 personer har dödats och över 20 000 gripits sedan militärkuppen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!