Idalia väntas nå Floridas västkust som en orkan under onsdagen.
Idalia väntas nå Floridas västkust som en orkan under onsdagen. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Florida rustar för ovädret Idalia

Invånare i Florida evakueras från sina hem och bygger översvämningsskydd av sandsäckar när den tropiska stormen Idalia intensifieras och närmar sig delstatens västkust.


Det kraftiga regnet som ovädret fört med sig har redan slagit till mot Kuba och tvingat omkring 8 000 invånare i provinsen Pinar del Rio att lämna sina hem för att söka skydd.

Nu är Idalia på väg mot Florida där vindar med orkanstyrka väntas börja påverka under sena tisdagen. Idalia beräknas därefter dra in över delstatens västkust på onsdagen.

Floridas guvernör Ron DeSantis har utropat nödläge i 46 av delstatens 67 counties. Han varnade för att ovädrets påverkan kan bli stor och påpekade att Idalia kan komma att uppgraderas till klass tre på den femgradiga orkanskalan.

Stora delar av Floridas västkust riskerar att drabbas av stormfloder och översvämningar och varningar har utfärdats i flera områden. I Pasco och Levy, norr om Tampa, har invånarna beordrats att evakuera. USA:s nationella orkancenter i Miami har utfärdat en orkanvarning från Longboat Key i Sarasota-området till Holocene River, upp förbi Tampa Bay.

Tampas internationella flygplats och flygplatsen Saint Pete-Clearwater stängs under tisdagen.

Många skolor, högskolor och universitet i de områden som väntas bli påverkade kommer också att hålla stängt.

Idalia är det första ovädret som drabbar Florida under årets orkansäsong.

Floridabor lastar sandsäckar för att förbereda sig inför översvämningar i Tampa på måndagen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!