Talmannen i USA:s representanthus, Mike Johnson, lyckades få igenom ett förslag som gör att statsapparaten i landet inte kommer stängas ned.
Talmannen i USA:s representanthus, Mike Johnson, lyckades få igenom ett förslag som gör att statsapparaten i landet inte kommer stängas ned. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA undviker nedstängning

USA:s representanthus röstade på tisdagen ja till ett förslag gällande finansiering för statens utgifter som gör att landet undviker en hotande nedstängning av statsapparaten.


Bifallet till förslaget anses vara en seger för den nytillträdde talmannen, republikanen Mike Johnson, som lyckades förmå tillräckligt många demokrater att rösta ja till förslaget när högerkonservativa från hans eget parti sade nej.

Representanthusets ja innebär att statsapparaten kommer att kunna fortsätta fungera till början av nästa år. Nu krävs bara att även senaten ska godkänna förslaget innan helgen och därefter ska det skrivas under av president Joe Biden innan det träder i kraft.

— Att se till att statsapparaten fortsätter att fungera är en samvetsfråga för oss alla. Det är vi skyldiga det amerikanska folket, sade Mike Johnson tidigare på tisdagen vid en presskonferens på Capitolium.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!