Gör din egen dippsås – det är gott och går fort.
Gör din egen dippsås – det är gott och går fort. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Glöm dippmixen – så får du chipsen att smaka bättre på riktigt

Att blanda en dippmix med gräddfil är gott, men att göra en egen dippsås är mycket godare. Det är också lättare än man tror att lyckas med.


Det är värt att testa göra sin egna dippsås. Det är godare, billigare och mer hälsosamt än att köpa en färdig dippmix. Här är en guide på hur du gör det på bästa sätt.

Välj en bas för din dippsås

Börja med en krämig bas för din dipp. Detta kan vara creme fraiche, grekisk yoghurt, majonnäs, gräddfil, cream cheese, hummus eller en kombination av dessa. Basen kommer att ge dippens konsistens och bidra med en viss del av smaken.

Tillsätt smaken till dippsåsen

Nu är det dags att tillsätta de smaker du vill ha i din dipp. Du kan använda färska eller torkade örter, kryddor, vitlök, lök, chili, citronjuice, vinäger, senap, soja, ingefära, wasabi, rökt paprika, pepparrot, riven ost, soltorkade tomater, oliver, kapris, jalapenos... listan kan göras lång! Tänk på att smakerna bör komplettera varandra och inte tävla om uppmärksamhet. Ta smakinspiration från dippmixer du kan hitta i butiken, t.ex. ranch eller dill och gräslök, men var inte rädd att experimentera och hitta din egna, perfekta smak på dippsåsen. 

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

Finhacka, blanda och smaka av dippsåsen

Om du använder färska örter, lök, vitlök, chili etc., se till att finhacka dem så att du får en jämn fördelning i din dipp. När allt är blandat, smaka av och justera kryddningen efter behov. Kanske behöver du mer salt, en extra skvätt citronjuice för syrlighet eller en nypa socker för att balansera hettan. Det är viktigt att alltid justera och se till att dippsåsen passar dig.

Låt dippsåsen stå i kylen 

Det kan vara lätt att glömma bort, men det är alltid en bra idé att låta din dippsås stå och dra i några timmar, eller över natten om det är möjligt. Detta ger tid för smakerna att blanda sig och intensifieras.

Testa dippsåsen med chips

Slutligen, när du ska servera din dipp, testa den med det du planerar att dippa i den. Smakerna kan ändras beroende på vilka chips du ska dippa. Du kanske märker att du behöver justera kryddningen lite till.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!