Gör inte misstaget – separera på löken och potatisen.
Gör inte misstaget – separera på löken och potatisen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Därför ska du aldrig förvara lök och potatis tillsammans

De flesta av oss funderar nog inte speciellt mycket på hur vi förvarar vår potatis och lök, men faktum är att fel förvaring kan leda till att maten förstörs i förtid.


Nu är det inte långt kvar till midsommar, och med det kommer så klart en hel del planering och matinköp. Men visste du att det kan visa sig vara ett stort misstag att förvara löken och färskpotatisen för nära varandra?

Det finns faktiskt två anledningar till det. Den första är att lök avger en gas som heter eten, som är ett kolväte som fungerar som en signalsubstans för vissa frukter och grönsaker när de är mogna. Eten kan i sin tur få andra frukter och grönsaker att mogna snabbare, vilket inte är bra för potatisen. Potatisen är nämligen väldigt känslig för eten, och om den utsätts för gasen blir den snabbt övermogen, mjuk och groddig.

Kan leda till mögel

Den andra anledningen är att både lök och potatis avger fukt, vilket kan leda till mögel och röta om de förvaras i ett stängt eller trångt utrymme. Rekommendationen för både potatis och lök är att de ska förvaras någonstans med bra ventilation, vilket är ännu viktigare om de förvaras tillsammans.

/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!