Forskare har genomlyst idrott kopplat till mäns våld mot kvinnor. Arkivbild.
Forskare har genomlyst idrott kopplat till mäns våld mot kvinnor. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Idrott kan både bidra till och förebygga våld

Idrott kan öka risken för mäns våld mot kvinnor. Men också vara viktig för att förebygga samhällsproblemet, visar en ny rapport från Centrum för idrottsforskning (Cif).


Rapporten av kriminologen Susanne Strand och idrottsforskaren Daniel Alsarve, vid Örebro universitet, handlar om en genomlysning av idrottens riskfaktorer kopplat till våld i nära relationer. Men också om vad idrottens föreningar och förbund kan göra för att på ett konstruktivt sätt arbeta med värderingar och kultur, i syfte att både förebygga våld och identifiera riskbeteenden.

Rapporten om idrott kopplat till specifikt mäns våld mot kvinnor var ett av regeringens årliga uppdrag till Cif.

— Att idrotten har en samhällsnytta vet ju många, men här kan man få sig en tankeställare kring hur idrotten hanterar aggression, kamp, vilka miljöer man skapar, vad som är tillåtet och inte tillåtet att säga i ett omklädningsrum och så vidare. Idrotten kan vara en riskfylld miljö. Men idrotten kan också göra jättemycket för att hjälpa, säger Cif-utredaren Johan R Norberg till Dagens Nyheter.

Han säger att rapporten ska ses som en slags handbok, eller ögonöppnare.

— Jag tror att det här har varit lite utanför synfältet tidigare. Många kanske tror att vi har kunskap kring de här frågorna i Sverige, men det har vi inte.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!