Det är inte bara titlarna i Premier League, FA-cupen och Champions League som Manchester City kan fira. Arkivbild.
Det är inte bara titlarna i Premier League, FA-cupen och Champions League som Manchester City kan fira. Arkivbild. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fifas pengaregn: 2 miljarder i VM-kompensation

Manchester City kompenseras mest efter herrarnas fotbolls-VM. Premier League-giganten får nära 50 miljoner kronor från Fifa för att ha släppt i väg sina spelare till Qatar. Klubbarna får totalt dela på drygt 2 miljarder kronor.


Det är inte alltid de stora klubblagen är så pigga på att släppa i väg sina spelare på landslagsuppdrag. Till de stora mästerskapen kompenseras därför klubbarna sedan 2010 av Internationella fotbollsförbundet Fifa.

Efter VM i Ryssland 2018 fick Manchester City 5 miljoner dollar, motsvarande 52 miljoner kronor i kompensation – mest av alla.

Och även efter vinterns mästerskap toppar City listan. Då fick de nöja sig med cirka 48 miljoner kronor.

Manchesterklubben hade flest spelare som gick långt i turneringen. Tvåa på listan var Barcelona, följt av Bayern München.

Till VM i Qatar var de missnöjda rösterna från klubbhåll än högre då det för ovanlighetens skull spelades mitt under säsongen.

Trots det var den totala kompensationspotten på drygt 2 miljarder kronor oförändrad från VM i Ryssland.

Till herrarnas kommande världsmästerskap kommer den utökas till motsvarande 3,7 miljarder kronor, då turneringen utökas från 32 till 48 lag.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!