HV71 får spela nedflyttningskval mot Oskarshamn. Arkivbild.
HV71 får spela nedflyttningskval mot Oskarshamn. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Klart: HV71 tvingas till kvalspel

Det ser ut att bli en lång kall hockeyvinter i Jönköping. Efter 2–4-förlusten mot Växjö är det klart att HV71 tvingas spela nedflyttningskval för att försöka rädda sig kvar i SHL. Det gäller att försöka gilla läget, säger HV:s Simon Önerud till TV4 Play.

HV71 har legat risigt till länge och efter nederlaget i Växjö är hoppet om att slippa kval helt borta för nästjumbon. En matchserie i bäst av 7 mot jumbon Oskarshamn väntar, ett ångestkval där förloraren tvingas börja om i hockeyallsvenskan.

— Kval, det vill ingen spela. Men det gäller att försöka gilla läget och älska de här matcherna på något sätt, att våga vara hjälte där ute. Jag tror att det är de som vågar mest som kommer vinna, säger Simon Önerud.

HV behöver i alla fall inte skämmas över insatsen mot tabelltvåan Växjö. Faktum är att HV gick fram till 2–0 i första perioden, mål av Nick Shore och Oscar Fisker Molgaard. Det tände ett visst hopp hos Jönköpingsklubben, men Växjö reducerade i mittperioden och vände sedan till seger under matchens sista tio minuter.

— Det är frustrerande att vi lyckas hitta vägar att tappa matcherna, säger HV-forwarden.

Inleds på fredag

Med två omgångar kvar har HV ointagliga nio poäng upp till Malmö, närmast ovanför det negativa kvalstrecket.

Kvalet mot Oskarshamn inleds nästa fredag.

Samtidigt i Karlstad hade tabellettan Färjestad möjligheten att säkra seriesegern mot Malmö – om resultaten gick deras väg under kvällen. Länge såg det också ut att bli så. Liam Öhgren styrde in 3–1 i den andra perioden och gav Färjestad ett tämligen bekvämt läge inför den tredje, samtidigt som HV71 ledde mot Växjö.

Men det kan gå fort i hockey. På flera sätt.

För i den tredje perioden vände Malmö matchen med tre mål inom loppet av drygt tre minuter. Detta innan Färjestad sedan vände tillbaka. Axel Bergkvist kvitterade efter en tilltrasslad situation och Liam Öhgren utnyttjade slarv i Malmöförsvaret och satte matchvinnande 5–4.