Mjällbys Viktor Gustafson, i mitten, jublar och klappas om efter segermålet mot Häcken. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Häckens chock – premiärföll mot Mjällby

Mjällby chockade "nya" Häcken i den allsvenska premiären. Gästernas Viktor Gustafson vinklade in matchens enda mål fram till 1–0 på Hisingen.

Det är ett nytt Häcken som kommer till spel i allsvenskan sedan succétränaren Per Mathias Høgmo, som ledde klubben till första SM-guldet 2022, och spelarprofiler som Samuel Gustafson och Momodou Sonko lämnat.

Försäsongen har varit vinglig och fjolårets cupmästare åkte ut redan i gruppspelet.

Att döma av påskdagens premiär har nye tränaren Pål Arne "Paco" Johansen en hel del att jobba med.

— Det är stor dominans, men för lite skott på mål och målchanser även om det är fler än för dem. Vi förtjänade en eller kanske tre poäng, säger Johansen till Discovery+.

Häcken hade mycket boll och var det spelförande laget, men lyckades inte oroa ett robust Mjällbyförsvar särskilt mycket.

I stället slog gästerna till i den 63:e minuten. Imam Jagne hittade in med bollen från vänsterkanten och Viktor Gustafson fick helt oattackerad i straffområdet vinkla in bollen bakom Häckenmålvakten Andreas Linde.

— Det är för jävla gott, de är riktigt bra här och det går snabbt på konstgräset. Vi är stabila bakåt, de har mycket boll, men jag vet inte om de skapar någon riktig farlighet, säger Mjällbys lagkapten Jesper Gustavsson.

Hemmalaget bytte in omskrivna och talangfulla nyförvärvet Zeidane Inoussa, 21, några minuter efter 0–1-målet. BP-värvningen uppges ha kostat runt 18 miljoner kronor.

Häckens grepp och forcering tilltog, men ledde inte till någon utdelning.

Inoussa fick ett bra läge i slutminuten, men ingen kraft i skottet.

Fjolårets serietia kunde skrälla direkt och ta en trepoängare borta mot det förväntade topplaget.