Jon Dahl Tomasson under en träning med fotbollslandslaget. Arkivbild.
Jon Dahl Tomasson under en träning med fotbollslandslaget. Arkivbild. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.


I februari tillträdde Jon Dahl Tomasson som ny förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget. Facit hittills? Brakförlust borta mot Portugal (2–5) och knapp vinst hemma mot Albanien (1–0).

Sven-Göran Eriksson tror mycket på mannen som ska leda Blågult framåt.

— Hans stora fördel är att han har en idé. En bestämd idé om hur han vill att Sverige ska spela fotboll och det tycker jag om. Sen är det som alltid i fotboll, du förlorar och du blir kritiserad, säger "Svennis" under en pressträff för SVT-dokumentären ”Fotbollens historia”.

"De viktiga matcherna är nästa VM-kval", säger Sven-Göran "Svennis" Eriksson om Jon Dahl Tomassons landslag. Arkivbild.

"Det måste vara allas stora mål"

"Svennis" – som själv har stor erfarenhet av vilken press det kan innebära att leda ett landslag – tycker inte att man ska dra för stora slutsatser av den klara förlusten mot Portugal.

— Om jag fick bestämma skulle jag ge det lite tid. De viktiga matcherna är nästa VM-kval. Vi får inte missa ett stort fotbollsevenemang igen. Vi har missat VM och EM. Det är ju för supportrar och spelare. Men också för Svenska fotbollförbundets ekonomi, säger han och utvecklar vidare:

— Det är enorma pengar som du får för att kvala in till ett VM och kanske gå vidare. Då stiger penningpotten enormt. Det måste vara allas stora mål, nästa VM-kval.

Han pausar sedan sin utläggning för att göra en retorisk poäng:

— Nu pratar jag "vi" här som om laget vore mitt. Men på sätt och vis är det ju det.

"Svennis", då förbundskapten i England, och Lars Lagerbäck, då förbundskapten i Sverige, i samband med en landskamp 2004. Arkivbild.

"Det känns tryggt att veta"

En aspekt som han gillar särskilt mycket med danskens ledarstil är hans tydlighet.

— För han kommer med ett koncept. Han kommer inte och säger att vi får se hur det blir. Utan det är så här jag vill att vi spelar – och det tror jag är väldigt bra. Jag tror att spelarna ställer upp på det också. Det känns tryggt att veta att det här ska vi göra i dag, i morgon och när vi ses igen om en månad. Det är bra.

"Svennis" fick en hälsning från Tomasson efter att han offentligt berättade om sin obotliga cancer. Ett meddelande som värmde.

— Det är trevligt, säger "Svennis" som tackade för omtanken och önskade Tomasson lycka till på sitt nya jobb.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!