Max Lindholm blev hjälte för Skellefteå.
Max Lindholm blev hjälte för Skellefteå. - Foto: Anders Bjurö/TT

Lindholm blåste Rögle på festen

Rögle spelade sin första SM-final på hemmaplan inför publik – men festen kom av sig. Max Lindholm sköt Skellefteå till seger med 3–2 i den tredje SM-finalen.

Fakta: SM-finalserien

Final 1: Skellefteå–Rögle 1–0.

Final 2: Skellefteå–Rögle 0–1.

Final 3: Rögle–Skellefteå 2–3.

Final 4, lördag 27 april (15:15): Rögle–Skellefteå.

Final 5, måndag 29 april (19:30): Skellefteå–Rögle.

Ev final 6, torsdag 2 maj (19.30): Rögle–Skellefteå.

En final 7, lördag 4 maj (15:15): Skellefteå–Rögle.

Den historiska kvällen i Ängelholm slutade med att Skellefteå gick fram till ledning med 2–1 i matcher i finalserien.

Lindholm slog till i numerärt överläge på en kontring där han i ett friläge överlistade hemmamålvakten Christoffer Rifalk.

— Skönt att vi kunde reda ut det till slut, säger Lindholm i TV4 Play, efter segermålet som kom med drygt tre minuter kvar av slutperioden.

Skellefteå hade dessförinnan haft ledningen två gånger – men Rögle kvitterade båda gångerna.

Efter två målsnåla finaler i Skellefteå, varsin seger med 1–0, vände finalen till Ängelholm.

Röglepubliken fick för första gången stifta bekantskap med en SM-finalbatalj då pandemin stoppade publiken 2021, klubbens första SM-finalserie som slutade med förlust mot Växjö.

Kokande arena

Det kokade i en utsåld Catena arena, 6 310 åskådare, och stämningen var magisk.

Det lyfte spelarna också. Skellefteå kom till spel utan backstjärnan Jonathan Pudas, skadad senast, och Dylan Sikura, men både Axel Sandin Pellikka och Rickard Hugg var tillbaka efter sjukdom respektive skada.

Huggs sattes hårt åt direkt då hemmalagets Adam Tambellini satte in en våldsam tackling som slutade med utvisning.

Skellefteå tog ledningen sedan Pär Lindholm bredsidat in 1–0 efter ett felpass från hemmalagets Adam Engström.

Godkänd bredsida

Trots mål med skridskon godkändes målet då "ingen distinkt sparkrörelse" kunde påvisas, enligt domarna.

Kvitteringen kom bara 19 sekunder senare genom Albin Sundsvik. På den korta tiden hade alltså målfabrikationen från de två första matcherna tangerats.

— Fantastiskt, sånt jäkla drag. Man får en jäkla energi av stämningen här inne, säger Sundsvik, som kom till Rögle från Skellefteå inför säsongen, i TV4 Play.

Rögle var spelförande i första perioden, i andra tog Västerbottenslaget över och var nära ett ledningsmål utan att få utdelning.

Det kom i tredje perioden i stället.

Skellefteåbacken Arvid Lundberg lyfte in en harmlös puck mot mål ute vid sargen. Den gick hela vägen in i mål sedan hemmamålvakten Christoffer Rifalk blivit skymd av lagkamraten Rodrigo Abols.

Och temperaturen sjönk i arenan.

Men den skulle höjas igen.

Lagkaptenen Anton Bengtsson lyfte in 2–2 på en retur med drygt fem minuter kvar bakom gästernas målvakt Linus Söderström.

Sekunderna senare hade Dennis Everberg ett friläge – men då räddade Skellefteåmålvakten.

I stället kunde Max Lindholm göra segermålet och skjuta Skellefteå till finalledning.

— Jag tycker att vi gör en jättebra bortamatch i dag. Från och med mitten av första och framåt är vi superbra tycker jag, säger Lindholm.