AIK slog Norrköping med 6-2.
AIK slog Norrköping med 6-2. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Svängig målfest på Friends – AIK vann med 6–2

Det svänger om AIK. Efter förra veckans 0–5-smäll mot Malmö FF blev det seger med 6–2 mot Norrköping – och AIK är ny tabelltvåa i allsvenskan.

Det svängde rejält även i matchen på nationalarenan i Solna. För det såg ju avgjort ut när AIK stormade fram till en 3–0-ledning redan i första halvlek.

AIK firade framför allt stora triumfer ute på högerkanten. Mads Thychosen slog inlägget som Dino Besirovic nickade in till 1–0 efter en kvart.

I 37:e minuten kom 2–0. Då slog Thychosen själv till, efter att ha väggspelat med högeryttern Rui Modesto.

"Katastrof"

Den danske högerbacken hade en fot med även i 3–0-målet. Thychosen levererade inlägget som målfarlige Ioannis Pittas nosade upp och stötte in precis före pausvilan.

— Katastrof. De spelar ut oss helt och vi har inga svar, summerade Norrköpings Arnor Traustason till Discovery+ efter 45 minuter.

Thychosens analys var muntrare:

— Vi ville visa att det som hände för en vecka sedan inte är vi. En fantastisk första halvlek.

Lika fantastisk var inte AIK:s start på andra halvlek. Halvtidsmazarinerna var knappt uppätna när Christoffer Nyman reducerade en första gång för "Peking". Redan i 52:a minuten dundrade Traustason sedan in nästa mål för gästerna.

3–2 och Norrköping – som nyligen vände 0–2 till 4–2 mot Elfsborg – hade fått vittring på poäng.

Två tvåmålsskyttar

Men AIK redde ut stormen.

Sheffield United-lånet Ismaila Couilbaly kunde efter ett par dribblingar stöta in 4–2 i 69:e minuten och lite senare hittade Pittas nätet igen. Coulibaly blev också tvåmålskytt när han utnyttjade en retur, 6–2.

Det svänger en del om Hammarby också, men inte i positiv bemärkelse. Under de sex första omgångarna blandade "Bajen" tre hemmasegrar med lika många bortaförluster.

Söndagens trendbrott i den sjunde omgången var inte önskvärt.

Hammarby förlorade 1–2 hemma mot Värnamo, klubben där stockholmarna hämtade sin nye tränare Kim Hellberg inför säsongen.

Viktor Bergh sköt smålänningarnas 1–0-mål, men Shaquille Pinas kvitterade snyggt i 64:e minuten.

1–1 stod sig bara i fyra minuter. Sedan nickade Hampus Näsström in Värnamos segermål på en hörna.

Efter slutsignalen hördes hemmafansens burop på Tele2 arena.