San Jose-forwarden Fabian Zetterlund har imponerat i VM och bör ligga bra till för Tre Kronors OS-lag, anser experten Per Svartvadet.
San Jose-forwarden Fabian Zetterlund har imponerat i VM och bör ligga bra till för Tre Kronors OS-lag, anser experten Per Svartvadet. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Experten: NHL-doldisen kan få chansen i OS

Sex spelare är givna från Tre Kronors VM-lag inför OS om knappt två år. Men även en NHL-doldis har blandat sig i leken, anser Radiosportens expertkommentator, förre stjärnan Per Svartvadet.


Fakta: Det är bestämt kring OS och World Cup

2025: Fyrnationsturnering i Nordamerika med Sverige, Finland, Kanada och USA (12-20 februari).

+ Alla möter alla i gruppspel, tre matcher per lag, de två främsta till final som avgörs i en match.

2026: OS i Milano.

2028: World Cup (preliminärt).

2030: OS (värd ej utsedd).

2032: World Cup (preliminärt).

Kommande VM-turneringar:

2025: Sverige/Danmark (Stockholm/Herning).

2026: Schweiz (Zürich/Fribourg).

2027: Tyskland (Düsseldorf/Mannheim).

2028: I nuläget är Frankrike enda kandidat (utses denna vecka).

I februari i år offentliggjordes att NHL-spelare ska göra comeback i OS från och med spelen i Milano 2026.

Men redan nästa år, den 12-20 februari, ska ett mini-World Cup – en fyrnationsturnering – spelas i Nordamerika. Deltagande lag är Sverige, Finland, Kanada och USA.

Spelplatser är inte offentliggjorda, men det pratas om Montreal och Boston.

Det har fått en mängd NHL-stjärnor att komma till pågående VM i Tjeckien.

Självklar backtrio

Ett guldjagande Sverige har sitt mest stjärnfyllda lag under 2020-talet med backgiganterna Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin som de tre största namnen.

De tre är självklara inför OS 2026 för Radiosportens expert tillsammans med tre forwards:

— Adrian Kempe, Lucas Raymond och Joel Eriksson Ek. De har ledande roller i sina NHL-lag, karriären är på väg uppåt och de kommer säkert att vara ännu bättre då. Sedan kommer det att bli tufft på forwardssidan att slå sig in, säger Svartvadet, Modoprofilen som fått sin tröja hissad i Hägglunds arena, vunnit SM-guld, tagit VM-silver och spelat 247 NHL-matcher.

Radiosportens expertkommentator Per Svartvadet.

"Höjt sina chanser"

Finns det någon du tycker överraskat positivt i VM hittills och blandat sig in i diskussionen?

— Jag tror att en sån som Fabian Zetterlund definitivt höjt sina chanser att vara med. Han vet hur Sam vill att de ska spela och nu har han levererat, säger Svartvadet om San Jose-forwarden som gjort tre VM-mål och tillägger:

— Jag tror att de spelare som är här och gör det bra kommer att vara med i fyrnationsturneringen till att börja med. Sedan om det räcker hela vägen till OS får man se.

Han tycker också att Marcus Johansson, bäste poängplockare hittills i Tre Kronor, spelat till sig en plats i fyrnationsturneringen.

Svartvadet ser Hedman, Karlsson och Dahlin som Sveriges tre bästa NHL-backar.

Vilka är Sveriges tre bästa NHL-forwards just nu?

— Mika Zibanejad, William Nylander och Filip Forsberg. Alla de tre har spetskvaliteter som är på toppnivå. Sedan finns det jättemånga intressanta som gör det bra i sin roll, som Elias Lindholm och Jesper Bratt. Elias Pettersson kommer definitivt att vara med.

Åldersmässigt, ser du någon oro i att Erik Karlsson eller Victor Hedman, som är 35 år i OS, skulle dippa de närmaste två åren?

— Det de har presterat nu, både i NHL och i den här VM-turneringen, visar att de håller världsklass. Där är jag inte orolig. Men när du kommer upp i åldern kan du bli skadad. Jag tror inte du glider in i en OS-turnering som 35-åring halvskadad, säger Svartvadet.

På målvaktssidan ser han Jacob Markström och Linus Ullmark som de två bästa.

TT
/
nhl
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!