Genom att välja rätt växter kan man designa en fin trädgård även om man har dåligt med utrymme.
1 av 3
Genom att välja rätt växter kan man designa en fin trädgård även om man har dåligt med utrymme. - Foto: Nyheter24
Rosor är en härlig växt att ha i sin lilla trädgård.
2 av 3
Rosor är en härlig växt att ha i sin lilla trädgård. - Foto: Nyheter24
Små trädgårdar kan ändå erbjuda stora känslor.
3 av 3
Små trädgårdar kan ändå erbjuda stora känslor. - Foto: Nyheter24

8 fina växter som passar perfekt för små trädgårdar

Även om man inte har en oändligt stor trädgård att inreda kan man skapa en riktigt mysig uteplats genom att välja rätt växter.


Har du en liten trädgård som du vill göra mer levande och färgglad? Då är det viktigt att välja växter som passar till din plats och dina förhållanden. I den här artikeln tipsar Nyheter24 om några av de bästa växterna för små trädgårdar

Små buskar med stor personlighet

En bra idé för en liten trädgård är att satsa på små buskar som ger struktur, färg och doft året runt. Det finns många sorter att välja mellan, men några av de bästa är:

Pittosporum tenuifolium ‘Tom Thumb’: Detta är en kompakt, städsegrön buske som har vågiga, plommonfärgade blad och mörkgrå eller svarta unga stammar. Den ger ett fint färginslag i trädgården och blir inte högre än en meter.

Lavendel: Detta är en klassisk växt som doftar ljuvligt och lockar till sig bin och fjärilar. Den har vackra lila eller vita blommor som kan klippas av och torkas. Den trivs bäst i soliga och torra lägen och blir cirka 50 centimeter hög.

Rosor: Det finns många sorter av rosor som passar bra i små trädgårdar, både klättrande och buskiga. Rosor ger romantik, elegans och doft till din trädgård och blommar länge om du sköter om dem väl. Några exempel på rosor som passar i små trädgårdar är ‘The Fairy’, ‘Bonica’ och ‘Little White Pet’.

Lättskötta marktäckande blommor

Om du vill ha något som täcker marken och förhindrar ogräs kan du satsa på lättskötta marktäckare som sprider sig snabbt och bildar en grön matta. Några av de bästa marktäckarna för små trädgårdar är:

Sedum: Detta är en grupp av suckulenter som finns i många färger och mönster. De har tjocka, saftiga blad som lagrar vatten och klarar sig bra i torra och soliga lägen. De har också vackra blommor som kan vara rosa, gula eller vita.

Lammöron: Detta är en silvergrå växt med mjuka, ludna blad som känns som lammöron. Den har också lila blommor på höga stjälkar som sticker upp ur bladverket. Den trivs i soligt läge och blir cirka 30 centimeter hög.

Murgröna: Detta är en klängväxt som kan växa både på marken och på väggar och staket. Den har glänsande, mörkgröna blad som kan vara enfärgade eller brokiga. Den är mycket tålig och klarar sig i både sol och skugga.

Färgstarka blommor

Om du vill ha mer färg i din lilla trädgård kan du välja några färgstarka blommor som lyser upp din plats. Det finns många blommor att välja mellan, men några av de bästa för små trädgårdar är:

Ringblommor: Dessa är ljusa och glada blommor som finns i nyanser av gult, orange och rött. De blommar från vår till höst och ger en solig känsla till din trädgård. De blir cirka 30 centimeter höga och trivs i soligt läge.
Penséer. Dessa är söta och charmiga blommor som finns i många färger och mönster. De blommar från vår till höst och ger ett leende till ditt ansikte varje gång du ser dem. De blir cirka 15 centimeter höga och trivs i halvskuggigt läge.

Trachelospermum jasminoides: Detta är en klättrande växt som har doftande, vita stjärnformade blommor som täcker hela plantan på sommaren. Den har också mörkgröna blad som blir bronsfärgade på vintern. Den är perfekt för att klättra på väggar, pergolor eller spaljéer.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!