Att bygga ett terrarium i en burk är både enkelt och billigt, men slutresultatet kan bli riktigt bra.
Att bygga ett terrarium i en burk är både enkelt och billigt, men slutresultatet kan bli riktigt bra. - Foto: Nyheter24

Så bygger du ett snyggt burk-terrarium - för under 100 kr

Att bygga ett eget burk-terrarium är både enkelt och billigt, och framför allt blir det också väldigt snyggt.


I den här guiden kommer vi att skapa ett eget litet ekosystem, eller ett terrarium, endast med material som du kan hitta i den svenska naturen (med undantag för själva burken). Ett terrarium är inte bara vackert att titta på, det är också ett spännande sätt att utforska hur olika delar av naturen samspelar.

Och det bästa av allt? Du kan skapa detta hemma och närapå gratis, med växter och annat material man kan hitta i vilken liten dunge som helst i Sverige.

För att bygga ditt terrarium, behöver du några enkla verktyg:

En glasburk med lock: Detta kommer att bli ditt terrarium. Storleken kan variera beroende på ditt personliga önskemål och tillgängligt utrymme.

En liten spade eller sked: Detta kommer att hjälpa dig att gräva upp små växter i naturen, samt att placera jord och grus i din burk.

Pincett: Detta kan vara användbart för att placera växter och dekorationer på exakt de ställen du vill ha dem.

En sprayflaska med vatten: Du kommer att behöva denna för att vattna dina växter och skapa en fuktig miljö inuti burken.

En trasa eller hushållspapper: Detta kan vara användbart för att rengöra insidan av glaset från eventuell jord eller fukt som hamnar där när du skapar ditt terrarium.


1. Val av glasburk

För att börja behöver du en glasburk. Det kan vara vilken typ av glasburk som helst så länge den har ett tätande lock, som exempelvis en burk som tidigare innehållit sylt, inlagda grönsaker eller kaffe. Du kanske redan har en sådan hemma, eller så kanske du kan hitta en på en lokal second hand-butik för en liten slant.

Vill du hellre köpa en ny glasburk är det värt att kolla hos till exempel Ikea eller Clas Ohlson. Båda dessa säljer stora burkar på omkring 3 liter för under hundralappen.

Storleken på burken kan variera, men en större burk ger dig mer utrymme att arbeta med och skapar en större miljö för ditt ekosystem. Se till att burken är ren och torr innan du börjar bygga ditt terrarium.


2. Material från naturen

Nu när du har din burk är det dags att samla de naturliga materialen för ditt terrarium. Här är några saker du bör leta efter:

Grus eller småsten

Detta blir dräneringsskiktet i botten av ditt terrarium. Du kan hitta grus eller småsten nästan överallt, men områden med rinnande vatten, som bäckar eller floder, är ofta särskilt bra platser.

Jord

Det bästa är att hitta en plats där jorden är rik och full av liv. Försök hitta en plats under några träd eller buskar, där jorden ofta är fylld med mikroorganismer och småkryp.

Växter

Vi kommer att prata mer om detta senare, men börja titta runt efter små växter som du tror skulle kunna trivas i ditt terrarium. Det kan till exempel vara gräs, mossa, små blommor, blåbärsris och andra vanliga växter. Skuggiga platser och fuktiga områden är ofta bra platser att leta.

Dekoration

När du ändå är ute och letar efter material i naturen kan det vara smart att också passa på att plocka med sig stenar, pinnar och andra dekorativa "döda" saker du kan hitta i skogen. En pinne eller sten med lite mossa på ser kanske inte så mycket ut för världen när den ligger i skogen, men kan skapa en riktigt häftig känsla när den väl ligger i burken.

Tänk också på att ta med lite olika dekorationer - ju fler du har att välja mellan när det är dags att designa, desto snyggare kommer burken att bli.


3. Mikroorganismer och småkryp från naturen

När du samlar ditt grus, jord och växter kommer du sannolikt också att samla upp ett antal mikroorganismer och småkryp, såsom gråsuggor och hoppstjärtar. Detta är en bra sak! Dessa små organismer är en viktig del av ekosystemet och kommer att hjälpa till att hålla ditt terrarium friskt och balanserat. De hjälper till att bryta ner dött organiskt material och omvandla det till näringsämnen som dina växter kan använda. Så var inte orolig om du ser några småkryp i ditt terrarium - tvärt om.


4. Design och dekorationer

Innan du börjar fylla din burk med material och växter, är det en bra idé att visualisera hur du vill att ditt terrarium ska se ut. Detta är en del av processen där du verkligen kan låta din kreativitet flöda och skapa en personlig och unik miljö.

Börja med att tänka på var dina växter ska placeras. Du kanske vill skapa en liten stig genom ditt terrarium, eller kanske en liten kulle eller dal. Fundera på var i burken du vill ha de högre växterna och var de lägre växterna ska vara. Tänk på att olika växter kan ha olika behov när det gäller ljus och utrymme, så det kan vara bra att göra lite research på de växter du har valt.

Och glöm inte dekorationerna! Du kan använda stenar, pinnar eller andra naturliga material för att skapa en riktigt detaljerad och intressant miljö. Försök att hitta material som kompletterar dina växter och skapar en harmonisk helhet.

Lägg gärna lite extra tid på detta steg. Genom att planera din design noggrant kan du försäkra dig om att du skapar ett terrarium som du kommer att njuta av att titta på i många år framöver.

Ett generellt tips för att skapa ett visuellt djup i burken är att låta markytan vara högre baktill i burken än den är framtill. Det är en enkel grej att göra, men gör stor skillnad för känslan.


5. Så skapar du bottenlagret

Det första steget i byggandet av ditt terrarium är att skapa ett dräneringsskikt i botten av din burk. Detta skikt består av grus eller småsten som du har samlat. Men varför behöver vi ett dräneringsskikt?

Eftersom ditt terrarium är ett slutet system, kommer det inte att finnas någonstans för överflödigt vatten att rinna ut. Om rötterna på dina växter står i vatten för länge kan de börja ruttna, vilket skulle vara katastrofalt för ditt lilla ekosystem. Dräneringsskiktet fungerar som en slags skyddande barriär mellan jorden (och dina växters rötter) och eventuellt överflödigt vatten. Gruset eller småstenarna kommer att hålla vattnet borta från jorden och förhindra att rötterna blir för våta.

För att skapa ditt dräneringsskikt, lägg ett lager grus eller småsten på cirka 2-3 cm i botten av din burk. Om du har en större burk kanske du behöver ett tjockare lager. Jämför med din designplan och justera mängden grus om det behövs.

Ha också i åtanke att dräneringsskiktet en vital del av ditt terrarium och spelar en nyckelroll i att skapa en hälsosam miljö för dina växter. Risken att ekosystemet dör är mycket stor om du hoppar över detta steg.

6. Lägga till jord

Nästa steg är att lägga till jorden som du har samlat. Jorden kommer att vara det medium i vilket dina växter växer, och det är här de kommer att få de flesta av de näringsämnen de behöver. Eftersom jorden kommer direkt från naturen, kommer den redan att vara fullt av liv och näring, vilket är perfekt för dina växter.

Lägg ett lager jord över ditt dräneringsskikt, det bör vara ungefär dubbelt så tjockt som dräneringsskiktet. Om du har valt större växter, eller växter med djupa rötter, kanske du behöver ett tjockare lager. Kom ihåg att lämna tillräckligt med utrymme i burken för dina växter och dekorationer. Du kan använda en sked eller en liten spade för att sprida jorden jämnt över gruset.

För att förhindra att jorden kloggar igen ditt dräneringsskikt kan det vara smart att lägga någon form av finmaskigt nät mellan dräneringslagret och jorden. Det kan till exempel vara ett myggnät eller till och med tyg från en gammal t-shirt.

Om du inte vill använda ett nät kan du i stället gradvis minska storleken på stenarna i dräneringslagret, och överst lägga till jorden.


7. Plantera växterna

När du har ditt dräneringsskikt och jord på plats är det dags att lägga till växterna. Att välja rätt växter för ditt terrarium kan vara en av de mest spännande delarna av hela processen. Det finns många olika växter i den svenska naturen som kan trivas i ett terrarium, men några saker att tänka på när du väljer är storlek, ljusbehov, och anpassningsförmåga till den fuktiga miljön i ett terrarium.

När du har valt dina växter är det dags att plantera dem. Skapa små hål i jorden där du vill placera varje växt. Var försiktig när du tar växten ur sin ursprungliga plats och försök att behålla så mycket av rotsystemet som möjligt. Placera växten i hålet och tryck försiktigt ner jorden runt rötterna för att ge den stabilitet.

Kom ihåg att placera större växter i bakdelen av burken och mindre växter framtill om din burk bara kommer att ses från en sida. Om din burk kommer att ses från alla håll, kanske du vill placera större växter i mitten. Se till att alla växter har tillräckligt med utrymme för att växa och utvecklas.

Ha dock i åtanke att det är lätt att man använder för många element när man designar sitt terrarie. Ofta bör man använda färre växter än man tror, eftersom de kommer att växa och ganska snart ta mer plats än de gjorde från början.


8. Dags att stänga burken!

När du är nöjd med ditt terrariums utseende, är det dags att försegla det. Locket på din glasburk skapar det slutna systemet som gör ditt terrarium självförsörjande. När du försluter ditt terrarium, skapar du en liten miljö som återskapar vattencykeln: vatten från jorden och växterna avdunstar, kondenseras på insidan av glaset och faller sedan tillbaka ner i form av "regn". Detta håller ditt terrarium fuktigt och hjälper dina växter att trivas.

Men innan du försluter ditt terrarium, dubbelkolla att allt ser ut som du vill. Det kan vara svårt att göra stora förändringar efter att terrariet har förseglats.


9. Hur du underhåller ditt terrarium

Även om ett förseglat terrarium i stort sett tar hand om sig själv, finns det några saker du bör hålla koll på för att säkerställa att ditt lilla ekosystem fortsätter att trivas.

Ljus

Placera ditt terrarium på en plats där det får ljus, men inte direkt solljus. Direkt solljus kan snabbt höja temperaturen inne i burken och skapa en "växthuseffekt" som kan skada dina växter.

Kondens

Det bör vara en viss mängd kondens på glaset i ditt terrarium, vilket indikerar att vattencykeln fungerar som den ska. Om det inte finns någon kondens alls kan det betyda att det inte finns tillräckligt med vatten. Spraya då ner i burken med en vanlig blomdusch, och upprepa till dess att burken har nog med vatten i sig.

Om glaset ständigt är helt täckt av kondens och droppar beror det förmodligen på att du använd för mycket vatten. Det enklaste är då att helt enkelt torka av insidan av glaset med lite hushållspapper varje dag, till dess att glaset slutar imma igen.

Växternas hälsa

Håll koll på dina växter. Om de börjar se vissna eller sjuka ut kan det vara ett tecken på att något är fel. Det kan kräva lite felsökning för att räkna ut vad problemet är, men det kan vara något så enkelt som att justera mängden ljus de får.

Om burken är lätt att öppna kan du göra det då och då och lukta ner i burken. Det ska lukta fräscht och skogigt, men om det i stället luktar surt eller unket måste du undersöka om något har börjat ruttna.

I takt med att växterna i burken växer kan man också behöva klippa ner dem för att de inte ska bli för stora. Tänk dock på att fylla på med lite extra vatten innan du stänger burken, så att den inte är för torr.

/
DIY
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!