Så beskär du buskar på bästa sätt.
1 av 3
Så beskär du buskar på bästa sätt. - Foto: Pexels / TT
Glöm inte bort att beskära dina buskar.
2 av 3
Glöm inte bort att beskära dina buskar. - Foto: Pexels
Såhär kan välbeskärda buskar se ut.
3 av 3
Såhär kan välbeskärda buskar se ut. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

När och hur beskär man buskar?

Det kan vara bra att beskära buskarna i din trädgård ibland. Här kommer en kort guide till hur du gör det på bästa sätt.


Att beskära buskar är ett viktigt sätt att hålla dem friska, vackra och blomstrande. Men när och hur ska man göra det? Det beror på vilken typ av buske det är, när den blommar och vad man vill uppnå med beskärningen. Här får du några grundläggande tips och råd om hur du beskär dina buskar på bästa sätt.

Varför ska man beskära buskar?

 Beskärning har flera fördelar för dina buskar. Det kan hjälpa till att:

  • Föryngra gamla och risiga buskar genom att ta bort döda, skadade eller sjuka grenar och stimulera nya skott.
  • Forma och begränsa buskarnas storlek och utseende efter din smak och plats.
  • Främja blomning och fruktsättning genom att ta bort överflödiga eller felplacerade grenar som konkurrerar om ljus, näring och vatten.
  • Förebygga sjukdomar och skadedjur genom att förbättra luftcirkulationen och minska risken för infektioner.

När ska man beskära buskar?

Det finns ingen universell regel för när man ska beskära buskar, utan det varierar beroende på art, sort och klimat. Men som en tumregel kan man dela in buskarna i två grupper: de som blommar på fjolårsskott och de som blommar på årsskott.

  • Buskar som blommar på fjolårsskott är de som bildar knoppar redan under föregående år, till exempel syren, fläder, krusbär och björnbär. Dessa ska helst beskäras direkt efter blomningen, oftast på vårvintern eller tidig sommar. Om man väntar för länge riskerar man att klippa bort nästa års blommor.
  • Buskar som blommar på årsskott är de som bildar knoppar under samma år som de blommar, till exempel rosor, lavendel, klematis och perenner. Dessa kan beskäras på våren innan de börjar växa igen. Då får de mer kraft att producera nya skott och blommor.

Det finns också några undantag som bör beskäras under andra tider på året:

  • Känsliga träd och buskar som lätt blöder sav, till exempel magnolia, klätterhortensia och vintergröna växter. Dessa bör beskäras under JAS-månaderna (juli, augusti och september) när savflödet är lägre.
  • Stenfruktträd som plommon och körsbär. Dessa bör beskäras på hösten efter skörd för att minska risken för svampsjukdomar.
  • Formklippta buskar som thuja, liguster och idegran. Dessa bör klippas kontinuerligt under växtsäsongen för att hålla formen.

Hur ska man beskära buskar? 

Beskärningstekniken beror också på vilken typ av buske det är och vad man vill uppnå med beskärningen. Men generellt kan man följa dessa steg:

  • Börja med att rengöra dina verktyg med sprit eller såpa för att undvika att sprida sjukdomar mellan olika växter.
  • Ta bort alla döda, skadade eller sjuka grenar så nära stammen eller marken som möjligt. Använd en vass sekatör eller grensax för att göra rena snitt.
  • Ta bort alla tunna, svaga eller korsande grenar som inte bidrar till buskens form eller blomning. Klipp dem vid basen eller där de ansluter till en större gren.
  • Ta bort alla grenar som växer inåt, nedåt eller utåt på ett oönskat sätt. Klipp dem vid en knopp eller en förgrening som pekar i önskad riktning.
  • Korta in de grenar som är för långa eller sticker ut för mycket. Klipp dem vid en knopp eller en förgrening som ligger i linje med buskens form. Lägg snittet i samma vinkel som knoppen växer.
  • Kliv tillbaka och bedöm resultatet. Jämna ut eventuella ojämnheter och ta bort mer om det behövs. En bra riktlinje är att ta bort ungefär en tredjedel av buskens volym vid varje beskärningstillfälle.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!