1 av 2
- Foto: Privat/FameFlynetUSA
2 av 2
- Foto: Privat

Linda, 24: Män behöver aldrig förklara sina sexuella relationer

Linda Tholin: "Hennes maskulina och orädda sätt att ta för sig gör att hon inte platsar i den stereotypa rollen av hur en tjej ska bete sig"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Av och till brukar jag kolla på realityserien Ex on the Beach.

En stund som är tänkt som avslappning men som i själva verket brukar sluta med diverse maktanalyser.

Dokusåpan går i stort sätt ut på att ett gäng ungdomar bor tillsammans och festar med några expartners eller gamla ragg.

Jag är väl medveten om att allt är både förvridet och efterhandskonstruerat för att skapa den optimala underhållningen och komprimera detta till 45 minuters avsnitt.

Men i vilket fall tror jag ändå att det går att se attitydsmönster som faktiskt speglar vår verklighet, med eller utan kameror och tittarsiffor. Saker som sker och sägs är saker som också sker och sägs i verkligheten.

Ett tydligt exempel på detta visades i torsdagens avsnitt, när majoriteten av tjejerna i huset gaddar ihop sig mot deltagaren Julia.

Anledningen?

Hon anses vara "för" sexuellt frisläppt.

Detta tyder på ett klassiskt slutshaming-beteende.

Julia går emot det traditionella könsmönstret när det kommer till synen på sex, relationer och tvåsamhet och blir därmed fullständigt obegriplig för resten av tjejerna. Hennes maskulina och orädda sätt att ta för sig gör att hon inte platsar i den stereotypa rollen av hur en tjej antas bete sig.

Resultatet blir att tjejgänget hotar om isolering, förlöjligar och snackar skit bakom hennes rygg. Detta på grund av att hon pussats, kramats och uttryckt sexuella begär med lite "för många" killar.

Något som blir dubbelsidigt i sammanhanget är att Julias samkönade hångel och sexuella närmanden med kvinnliga deltagare är accepterat och förekommer frekvent. Detta är alltså inget som tas upp eller kritiseras under slutshamingen, endast hennes relationer till killarna fördöms. (Av vad som visas i avsnittet åtminstone).

Detta utpekanden gör Julia till avvikaren och resten av tjejerna till de normala och önskvärda. Jag tror att denna typ av attityd och värdering tyvärr är vanligt förekommande bland tjejer och kvinnor, vare sig om man är med i en dokusåpa eller inte.

Jag har svårt att föreställa mig att samma sak hade hänt en manlig deltagare.

Hade verkligen majoriteten av killarna gått på en av grabbarna på det där sättet bara för att han har "hookat" med ett flertal av tjejerna i programmet?

Troligen inte. Män behöver inte förklara eller försvara sina sexuella situationer på samma sätt som kvinnor.

Det här är ett fenomen som vi måste uppmärksamma, känna igen och prata om. Det är 2017 och vi har kommit för långt för att fortfarande låta 1800-tals normer kring kvinnlig sexualitet styra våra värderingar och beteenden idag.

Linda Tholin

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.