Philip Botström (SSU) tycker att alla ska ha rätt till en bostad
1 av 4
Philip Botström (SSU) tycker att alla ska ha rätt till en bostad - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT
Philip Botström
4 av 4
Philip Botström - Foto: Privat

SSU: En bostad ska vara en rättighet – inte en lyxvara för rika

Philip Botström (SSU): "Rätten till en bostad är grunden till frihet och en grundläggande del i den allmänna välfärden."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De flesta håller nog med om att alla förtjänar någonstans att bo. Men i verkligheten ser det sällan ut så. Alltför många unga tvingas vänta med att ställa ner den första flyttkartongen i en egen lägenhet.

Hyresgästföreningens senaste rapport “Unga vuxnas boende i Sverige 2017” visar att 213.000 unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Det är den högsta siffran på 20 år.

Det här är en samhällskris som kräver politiska åtgärder nu. Många unga tvingas bo ofrivilligt hos föräldrar, kompisar eller i andra eller tredje hand.

Alla förlorar på på bostadsbristen. Går det inte att flytta till en annan stad för studier eller drömjobb stryper det tillväxten för hela samhället. Brist på bostäder eldar också på ojämlikheten.

Det är orättvist att de som har rika föräldrar ska kunna få en bostad, medan de med sämre förutsättningar förpassas till otrygga hyreskontrakt och skumma blocket-annonser. Bostadsrätter med astronomiska prislappar och bostadsköer med flera decenniers väntetid stänger dörren för en hel generation.

Marknaden har misslyckats med att leverera tillräckligt många billiga bostäder, det är bostadsbristen ett tydligt bevis på. Nu behöver politiken kliva fram och ta sitt ansvar.

En bra bostad ska inte vara en lyxvara som bara de med höga inkomster eller stora förmögenheter har råd med, utan en rättighet för alla. Regeringen gör mycket för att bygga bort bostadsbristen.

Det har inte byggts lika mycket på 40 år. Politisk vilja ute i kommunerna och statliga byggsubventioner har kraftigt ökat nyproduktionen. Det är dock inte tillräckligt för att möta behovet.

9 av 10 kommuner har fortfarande bostadsbrist. SSU vill därför att det byggs en miljon nya bostäder i Sverige fram till år 2030.

Det behöver även byggas bostäder som unga har råd att efterfråga. För att åstadkomma det vill SSU att staten tillhandahåller lån med goda villkor till de som bygger bostäder mot att dessa lovar att hålla hyran på en rimlig nivå.

Vi vill även fasa ut ränteavdragen. Istället för att subventionera rikas boenden bör pengar läggas på att bygga fler billiga hyresrätter. En bostad är så mycket mer än bara tak över huvudet. Den är vårt hem; platsen där vi kan bjuda vänner och familj på middag, ha en fest eller slappa efter jobbet.

Rätten till en bostad är grunden till frihet och en grundläggande del i den allmänna välfärden. Nu måste politiken ta sitt ansvar för att alla unga ska kunna sätta nyckeln i sin första lägenhetsdörr. Annars riskerar vi att förvägra en hel ungdomsgeneration att bli vuxna.

Philip Botström,
förbundsordförande SSU

/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.