Pontus Eklund anser att vi måste stå upp för yttrande-, tryck- och pressfrihet.
1 av 3
Pontus Eklund anser att vi måste stå upp för yttrande-, tryck- och pressfrihet. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pontus Eklund.
3 av 3
Pontus Eklund. - Foto: Privat

Vi måste stå upp för tryckfriheten – oavsett politisk ideologi

Pontus Eklund: "För mig är det självklart att vi måste stå upp för allas press- och tryckfrihet oavsett politisk ideologi."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I somras lämnade regeringen en remiss på en grundlagsändring till lagrådet. I denna framgår det bland annat att regeringen vill öppna för förbud mot nyhetsartiklar som avslöjar politisk, religiös och etnisk bakgrund på dömda brottslingar. 

Som socialliberal är etnicitet ointressant för mig, utifrån ett demokratiskt perspektiv är det dock problematiskt att denna remiss öppnar för att kraftigt begränsa tryck- och pressfriheten. 

Men under den uppenbara ytan finns det ett ännu större problem. Denna remiss kommer nämligen under en tid då mätningar från etablerade opinions- och undersökningsorganisationer visar att en majoritet av svenskarna har tappat förtroende för etablerade medier i frågor relaterade till invandring

Detta har lett till att invandringskritiska nättidningar nu på allvar börjat konkurrera med etablerade sådana. Förra månaden fick till exempel Fria Tider och Avpixlat/Samhällsnytt tillsammans 13,9 miljoner besök till sina sajter. Det kan jämföras med DN:s 11,2 miljoner besök, eller SVD:s 8,4 miljoner besök för samma månad (statistik hämtad från www.similarweb.com).

Nättidningar som Aftonbladet och Expressen ligger fortfarande långt före alla tidigare nämnda sajter med tiotals miljoner besök varje månad. De har dock ett nöjesfokus i större utsträckning, vilket ger en logisk förklaring till diskrepansen. 

Det intressanta här är dock inte hur många besök dessa sajter har en viss månad, utan åt vilket håll som trenden går. Och oavsett vilken politisk uppfattning man har så är trenden tydlig; svenskar konsumerar mer och mer nyheter från invandringskritiska källor. 

Att i detta läge lägga fram en remiss som skulle kunna ge polisen rätt att stänga ner sajter som pekar ut religiös och etnisk bakgrund på brottslingar är lite suspekt. 

Om grundlagsändringen träder i kraft öppnar det nämligen för att snabbt växande nättidningar stängs ner om de har en agenda som går tvärt emot regeringens egna i invandringsfrågan och pekar ut brottslingars bakgrund. 

För mig är det självklart att vi måste stå upp för allas press- och tryckfrihet oavsett politisk ideologi. Jag är själv socialliberal som sagt, men jag vill inte stänga ner nationalistiska nättidningar för det. Tvärtom tror jag att konkurrens i medielandskapet är nödvändigt för en fungerande demokrati. 

Det kom massiv kritik från Sveriges journalistkår när Polens konservativa regering begränsade medias rättigheter utifrån deras politiska ideologi. Men märkligt nog är samma journalister helt tysta när något liknande håller på att hända i vårt eget land. 

Våra demokratiska fri- och rättigheter är inget som vi kan ta för givet och en remiss som riskerar att inskränka dem måste vara föremål för kritik och debatt

Poängen med yttrande-, tryck- och pressfrihet är att stå upp för oliktänkandes rätt att uttrycka sig. Förlorar vi den utgångspunkten är jag rädd för att vi förlorar en bit av demokratin som vi kanske aldrig får tillbaka.

Pontus Eklund

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.