Kvinna i slöja, Hijab
Sara Mohammad GAPF, vill att kvinnor skall kunna frigöra sig från slöjan. - Foto: TT/TT

Sara Mohammad, GAPF: Kräv hårdare tag mot hedersförtryck!

"Den internationella kvinnodagen 2018 måste få handla om att ge slöjvägrande muslimska flickor och kvinnor samma jämställdhet som andra flickor och kvinnor."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Imorgon, på den internationella kvinnodagen kommer riksdagsledamoten Maria Stockhaus (M) att bjuda in oss till riksdagen för att tillsammans med Riksorganisationen GAPF genomföra ett seminarium på temat "Jämställdhet eller könsapartheid, det är ett aktivt val". GAPF som den största av de organisationer som agerar mot hedersförtrycket genomför också en frihetsaktivitet på temat stöd slöjvägrarnas kamp.

I Sverige har vi sedan mitten av 1800-talet med stora framsteg för kvinnans roll i samhället, skapat ett av världens mest jämställda länder. Andelen tjejer som tar examen på våra universitet visar med tydlighet att kvinnorna kommer att ta över även näringslivet om något decennium.

1862 avskaffades mannens rätt att aga sin hustru, 2018 hävdar företrädare för politisk islam att mannen har rätt att fysiskt bestraffa sin fru.

Vi har  mer än 200 000 unga som lever i ett hedersförtryck 2018. 1964 fick vi p-piller och kvinnor kunde äntligen äga sin sexualitet på samma sätt som män alltid hade gjort. 2018 har vi hundratusentals tjejer som förvägras den rätten.

1811 års kyrkohandbok ändrades så att kvinnan inte skulle vara undergiven utan tillgiven sin man. 2018 är kvinnor under politisk islam ett objekt underställd mannen.

1921 fick en svensk gift kvinna rätten att ta ett jobb utan att mannens godkännande fanns. 2018 har vi hundratusentals kvinnor som inte ens får gå ut utan mannens godkännande och imamer i Sverige som säger att så skall det vara.

Vi skall både vara stolta över de framsteg kvinnofrigörelsekampen i Sverige gjort på jämställdhetens område och skämmas för att vi inte nått längre. Blotta tanken på att kön skall vara en orsak till att vi inte är lika mycket människa är både moraliskt och intellektuellt förkastlig.

I Sverige så har vi bekämpat religiösa kvinnofientliga syn och genom sekularisering skapat jämställdhet. De framgångar vi den vägen uppnått måste nu återigen försvaras hur otänkbart det än kan låta.

När kulturministern ger myndigheten för stöd till trossamfund pengar för att bekämpa islamofobi och pengarnas ges till Ibn Rushd som löpande anlitat företrädare som objektifierat kvinnan så ger regeringen pengar till de som ser arbetet mot hedersförtryck som islamofobi.

När GAPF genomför aktiviteter på temat ”för solidaritet med slöjvägrarna” på den internationella kvinnodagen agerar man på ett sätt som flertalet islamiska organisationer definierar som Islamofobi. Det är den kanske viktigaste problematiken vi nu har att hantera.

För GAPF och alla våra systerorganisationer som bekämpar hedersförtryck arbetar självfallet och naturligt med människor som är muslimer. Det är lika självfallet möjligt att både vara muslim och kämpa mot islamisters sharia lagar.

Religionsfriheten är grundläggande, den får inte vara motstridig svensk lag och den skall självfallet omfatta rätten att inte vara religiös såväl som rätten att byta religion.

Här blir arbetet mot hedersförtryck ett problem för politisk islam. De definierar religionsfrihet som frihet för att påtvinga en religion. Vi definierar religionsfriheten som frihet för en individ. Här står den stora konflikten som Sverige måste hantera.

När vi på den internationella kvinnodagen slår ett slag för att kvinnor skall kunna frigöra sig från slöjan, det kanske viktigaste verktyget som islamister använder för att objektifiera kvinnan som underställd mannen eller ”guds" lagar måste vi kunna lita på att Sverige som samhälle försvarar alla de beslut från 1811 och framåt som syftat till att ge kvinnan en jämställd position. Då kan vi inte stödja de aktörer som vill utnyttja en ”religionsfriheten” för att se kvinnan som underställd mannen.

Den internationella kvinnodagen 2018 måste få handla om att ge slöjvägrande muslimska flickor och kvinnor samma jämställdhet som andra flickor och kvinnor. Vi har ett val mellan jämställdhet och könsapartheid.

Nu får Sverige inte välja fel.

Sara Mohammad,
Ordförande Riksorganisationen GAPF- Glöm Aldrig Pela och Fadime
Hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet

Manifestation: 8 mars, kl. 11.30 på mynttorget Stockholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.