Filip Jonsson och Philip Botström
Filip Jonsson skriver om SSUs vilja att höja skatterna. - Foto: Privat & TT

MUF: "Ungdomar ska uppmuntras till att skaffa sitt första jobb"

Filip Jonsson, MUF: "Den onda cirkeln av hög skatt och höga bidrag fungerar endast som konstgjord andning för det svenska samhället - förr eller senare kommer det att brista."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en intervju i Aftonbladet med Philip Botström, ordförande för SSU, framgår det att förbundet ytterligare vill höja de skatter som Stefan Löfven och Magdalena Andersson redan har höjt de senaste fyra åren. Botström menar att “de rika har dragit ifrån och klyftorna har ökat”. 

Återigen uppenbarar sig de socialdemokratiska värderingarna – det är uppenbarligen viktigare att bekämpa rikedom än att råda bot på fattigdom.

Höga skatter är inte endast moraliskt felaktigt, utan även skadligt för en stats ekonomi och således även dess medborgare – inte minst för unga. För att Sverige ska kunna vara ett välfungerande land krävs det, bland annat, att utbildning, integration, sjukvård och arbetsmarknad fungerar. Samtliga av dessa områden innefattar ekonomisk politik och individer som, till exempel, går i skolan eller vill starta företag påverkas av de skattepolitiska beslut som tas.

En av de viktigaste frågorna gällande ungdomars frihet, självständighet och välmående är just jobb. Det ska alltid löna sig att arbeta. Vare sig du är en etablerad aktör på arbetsmarknaden, nyutbildad eller nyinflyttad till Sverige, ska det vara mer lönsamt att arbeta än att gå på bidrag. Ungdomar ska uppmuntras till att skaffa sitt första jobb, inte straffbeskattas för att de vill göra rätt för sig. Därför vill Moderata Ungdomsförbundet att de första 500 000 kronorna som tjänas i livet ska skattebefrias.

Dessutom är innovationsförmågan och företagsamheten två av de viktigaste och största källorna till att Sveriges ekonomi har bättre förutsättningar att växa jämfört med många andra länder världen över. 

Företagen, stora som små, ligger till grund för att Sverige fungerar. När regeringen höjer skatter på jobb och företagande ökar inte intäkterna till statskassan. I stället väljer eller tvingas företagen att avveckla eller flytta sin verksamhet. Varje förlorad företagare spelar roll för ekonomin. Följaktligen krävs sänkt skatt på arbete och företagande samt reducerade arbetsgivaravgifter för att främja företagsklimatet.

Det är varken fel eller skadligt med naturliga klasskillnader. Det allra viktigaste är möjligheten att kunna förflytta sig mellan dessa, beroende på vad man själv har för mål och vilja att utvecklas. Ingen människa ska födas in i utanförskap eller fattigdom för att sedan tvingas ha fortsatta sociala och ekonomiska problem. 

Detta är precis vad regeringens bidragspolitik och bristande krav på motprestation leder till. Genom att sänka skatter och bidrag samt uppmuntra medborgare till att studera, arbeta eller driva företag, skapar vi förutsättningar som gör Sveriges ekonomi hållbar och långsiktig. 

Den onda cirkeln av hög skatt och höga bidrag fungerar endast som konstgjord andning för det svenska samhället - förr eller senare kommer det att brista.

Det är inte varifrån du kommer som spelar roll, utan vart du vill och är påväg. Medan Socialdemokraterna och SSU prioriterar att bekämpa rikedom, försämra människors förutsättningar och skada företagsklimatet genom höga skatter, vill Moderaterna och MUF lösa de verkliga problemen. Det är viktigare att komma tillrätta med det som fungerar dåligt och som behöver förbättras, utvecklas och reformeras än på det som, enligt vänstern, fungerar “för bra”. 

Regeringens ekonomiska politik är skadlig för Sveriges ekonomi och medborgare. Det är, trots allt, mer väsentligt att bekämpa fattigdom än rikedom.

Filip Jonsson,
1:e vice distriktsordförande i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) Dalarna

/
Muf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är skatterna för höga i Sverige?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.