Den 9 september är det val i Sverige.
Hannes Sjöberg tycker att det är dags att prata om det som faktiskt spelar roll. - Foto: Privat, Henrik Montgomery TT/TT

LUF: Skit i böneutropen och ta ansvar för Sverige

LUF: "I år har det tillkommit en dimension som inte har funnits på samma sätt tidigare. Denna vår har vissa frågor fått orimligt stor del av samhällsdebatten. Frågor som egentligen inte har någon större betydelse för hur människor i Sverige lever"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det sägs att ett fjärilsslag på andra sidan jorden kan förändra något här i Sverige. Om det stämmer är det dags för fjärilarna att fladdra febrilt med sina vingar, för samhällsdebatten i Sverige behöver ändra riktning.

I år är det valår, det förknippas med många debatter, politiker som står och vägrar svara på en direkt fråga och förslag som kastas fram och tillbaka. Detta stämmer även i år, men det har även tillkommit en dimension som inte har funnits på samma sätt tidigare. Denna vår har vissa frågor fått orimligt stor del av samhällsdebatten. 

De frågor som nästan har synts mest är frågor som böneutrop eller konfessionella friskolor. Frågor som egentligen inte har någon större betydelse för hur människor i Sverige lever. Det är inte många barn som går i konfessionella friskolor, och av de som gör det går de allra flesta i välfungerande skolor utan diskriminering eller vanskötsel. 

Det finns absolut skolor som sköts dåligt och de bör stängas eller förändras men storleken denna fråga har fått är oproportionerligt.

En annan fråga som är ännu mindre och obetydligare är frågan om böneutrop. Det som gjorde att debatten väcktes var alltså att en (en!) moské i Växjö ansökte om bygglov att få spela ut ett kort böneutrop en gång i veckan. Helt plötsligt så var det den frågan alla talade om. Det blev en stor debatt om någonting som berör ett fåtal människor i närområdet. 

Eller att Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har en make som äger en klimatfarlig bil. Det kom fram under Almedalsveckan och har blivit en stor sak på sociala medier. Absolut att man borde leva som man lär, men utrymmet den frågan har fått är orimligt.

Men ska man inte få prata om saker man bryr sig om? Ska yttrandefriheten begränsas? Givetvis inte! Däremot borde samhällsdebatten istället för att fokusera på minimala frågor handla om hur vi kan förändra Sverige till det bättre. Det hade varit acceptabelt att fokusera på de mindre frågorna om det hade varit de enda sakerna som vi inte håller med varandra om.

Men i samhället håller vi inte med varandra om nästan allting. De olika partierna har olika åsikter om det mesta. Varför fokuserar vi då inte på hur vi på bästa sätt kan få en stark svensk skola? Eller hur vi på bästa sätt skapar en reform för att sänka arbetslösheten. 

Eller hur vi på bästa sätt löser nästa flyktingkris. Är det bästa sättet att stänga gränsen eller borde man försöka ändra systemen och anpassa oss. De olika partierna tycker olika och det gör alla människor också.

Vi har exempelvis tagit emot väldigt många människor från andra länder de senaste åren. Vissa partier tycker att det var fel och att vi borde slänga ut allihopa. Andra att vi gjorde rätt men att nu räcker det, vi i LUF tycker att vi kan ta emot ännu fler. 

Men oavsett vad man tycker så kan man erkänna att vi idag i Sverige behöver agera för att integrera de människor som kommer stanna kvar. Om vi lyckas integrera denna gruppen kommer Sverige att gynnas av att vi har tagit emot denna gruppen. 

Om vi däremot misslyckas med integrationen så finns det en risk att framtiden blir tuffare. Det är sådana frågor som borde diskuteras istället för minifrågor som inte påverkar landet i någon större utsträckning. 

Det är dags att prata om det som faktiskt spelar roll så att fjärilen på Nya Zeeland kan få fladdra vidare bäst den vill. 

Hannes Sjöberg,
Distriktsstyrelseledamot LUF Halland

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.