McDonald's menar att avstängningen av sin ryska verksamhet faktiskt bidragit till att förbättra dess operativa lönsamhet.
McDonald's menar att avstängningen av sin ryska verksamhet faktiskt bidragit till att förbättra dess operativa lönsamhet. - Foto: Stella Pictures

McDonald's slår hårt efter Rysslands utträde

McDonald's avstängningen av sin ryska verksamhet har bidragit till att förbättra dess operativa lönsamhet.


McDonald's utträde från Ryssland tidigare i april i år utlöste en intäktsminskning hos snabbmatskedjan, trots att försäljningen i USA påverkades av högre priser under stigande inflation, skriver New York Post.

Företagets totala intäkter sjönk till 5,6 miljarder dollar under andra kvartalet, till stor del på grund av att McDonald's stängde sina företagsägda restauranger i Ryssland och Ukraina. Detta efter Rysslands invasion av Ukraina. Vinsten minskade därefter med nästan hälften på grund av en avgift på 1,2 miljarder dollar, relaterat till försäljningen av den ryske verksamheten.

Ryssland var en av snabbmatkedjans största internationella marknader, där företaget rapporterat att de ägde 84 procent av sina 847 restauranger i landet.

I april sade även företaget att de höjde menypriserna i genomsnitt med 8 procent. Men i tisdags meddelade företaget att några av dess låginkomstkonsumenter som hade handlat ner till billigare menyalternativ förra kvartalet fortsätter att göra det nu.

– Vi står nu inför krig i Europa, inflationen är på de högsta nivåerna på 40 år och räntorna stiger till nivåer som vi inte sett på flera år. Allt detta bidrar till svaga konsumentsentiment runt om i världen och möjligheten av en global lågkonjunktur, sade vd:n Chris Kempczinski i ett samtal med analytiker på tisdagen, skriver tidningen.

Men allteftersom menar även talespersoner från McDonald's att avstängningen av sin ryska verksamhet faktiskt bidragit till att förbättra dess operativa lönsamhet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!