En odaterad bild på al-Qaidas två tidigare ledare: Usama bin Ladin samt Ayman al-Zawahiri. Bägge har dödats i amerikanska attacker. Arkivbild
En odaterad bild på al-Qaidas två tidigare ledare: Usama bin Ladin samt Ayman al-Zawahiri. Bägge har dödats i amerikanska attacker. Arkivbild - Foto: TT

Egyptisk veteranextremist ny al-Qaida-ledare

Egyptiern Saif al-Adel är terrornätverket al-Qaidas nya ledare, bekräftar USA och FN. al-Adel beskrivs som en 62-årig "veteranextremist".


Fakta: al-Qaida

Sunnimuslimska al-Qaida bildades 1988 av den saudiske miljardärsonen Usama bin Ladin. Kärnan var gudskrigare som stridit i Afghanistan mot den sovjetiska ockupationsmakten.

Det läger som byggdes kallades för "militärbasen", al-Qaida al-Askariya, senare kortat till "basen", al-Qaida.

Celler har funnits runtom i hela världen. Vapenutbildning har skett i kaotiska länder som Afghanistan, Pakistan, Jemen och Irak.

Efter Usama bin Ladins död 2011 leddes al-Qaida av Ayman al-Zawahiri fram till dennes död 2022. Nätverket har utpekats som ansvarigt för en rad dödliga terrorattentat mot främst amerikanska mål.

al-Adel, som är baserad i Iran, har länge misstänkts vara det islamistiska nätverkets nya toppman. Han ska ha tagit över som ledare efter att den tidigare ledaren, Ayman al-Zawahiri, dödats i en amerikansk drönarattack i Kabul i juli 2022.

Saif al-Adel var tidigare överstelöjtnant inom Egyptens säkerhetsstyrkor och har länge haft en central roll inom al-Qaidas toppskikt. Bland annat uppges han ha tränat flera av de flygkapare som deltog i 11 september-attackerna mot USA 2001.

al-Qaida själva har inte officiellt bekräftat vem som styr nätverket. Enligt en FN-rapport kan det vara problematiskt för många sunnitiska al-Qaida-anhängare att deras nya ledare främst håller till i shiamuslimska Iran.

62-årige al-Adel är efterlyst av FBI för inblandning i bombdåden mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998. Washington har utlovat en belöning på upp till tio miljoner dollar för information som leder till hans gripande.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!