Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Evin Ahmad

Evin Ahmad föddes den 8 juni 1990, i Stockholm och är en svensk-kurdisk skådespelerska med föräldrar från Sulaimani i Irak och Efrin i Syrien.


Som 16-åring fick hon sin första stora roll som Yasmine i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman “Ett öga rött” från 2007.


Senare har hon studerat vid Stockholms Dramatiska Högskola – där hennes examenspjäs “Bangaren” med egenskrivet manus blev en stor framgång och gästspelades på Unga Klara, Parkteatern i Stockholm, Uppsala Stadsteater samt Stora Teatern i Göteborg.


Ahmad har tidigare medverkat i ett flertal film- och TV-produktioner som “Kommissarie Winter: Vänaste land”, humorserien “112 Aina” på TV6, SVT:s serie “Blå ögon”, Kjell Sundvalls långfilmskomedi “I nöd och lust” samt ”Beck – sjukhusmorden” för att nämna några.


Sedan hösten 2015 har hon dessutom medverkat i ett antal pjäser på Folkteatern i Göteborg, från “Drömmar” och “Folkbokförarna” till “Marie Antoinette” och “Hamlet”.


År 2017 är Evin aktuell som huvudrollsinnehavare i filmen “Dröm vidare”, sommarpratare i Sveriges Radio P1 och med debutromanen “En dag ska jag bygga ett slott av pengar”.