Vad är NATO och vilka är medlemsländerna?
Vad är NATO och vilka är medlemsländerna? - Foto: Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved / Olivier Matthys

Vad är NATO?

NATO, eller North Atlantic Treaty Organization, är en internationell allians som främjar kollektivt försvar och säkerhet mellan medlemsländerna.


NATO grundades 1949 som en politisk och militär allians för att skydda demokrati och säkerhet i Nordatlanten efter andra världskriget. Dess huvudkontor ligger i Bryssel, Belgien. NATO:s huvudsyfte är att garantera frihet och säkerhet för sina medlemsländer genom politisk och militär samverkan. Organisationen arbetar utifrån principen om kollektivt försvar. Detta innebär att ett angrepp mot ett medlemsland anses vara ett angrepp mot alla medlemmar, vilket återspeglas i artikel 5 i Washingtonfördraget.

NATO:s medlemsländer och utvidgningar

Vid starten bestod NATO av 12 medlemsländer: Belgien, Kanada, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA. Sedan dess har organisationen utvidgats och inkluderar nu 30 medlemsländer från både Nordamerika och Europa.

NATO:s utvidgning har varit en viktig del av organisationens historia, särskilt efter kalla krigets slut. Många länder från Central- och Östeuropa har anslutit sig till alliansen för att stärka sin säkerhet och stabilitet.

NATO är en av världens mest inflytelserika internationella organisationer och har spelat en central roll i den globala säkerhetsarkitekturen sedan andra världskrigets slut. Dess roll och funktion fortsätter att utvecklas i samband med de förändrade globala säkerhetsförhållandena.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!