Ta reda på vad ChatGPT är och hur den används.
Ta reda på vad ChatGPT är och hur den används. - Foto: Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved / AP

Vad är ChatGPT och vad kan du använda det till?

Helt plötsligt snackar alla om ChatGPT, men vad är det, vad kan man använda det till och kan man till och med tjäna pengar på det?


Just nu är det mycket snack om AI, ChatGPT och vad den här nya tekniken kan användas till. Men vad är den egentligen? Och hur kan man använda den på bästa sätt? Nyheter24 reder ut det du undrar om den nya omtalade tekniken.

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är en form av konstgjord intelligens, eller AI, utvecklad av OpenAI. Med rötter i maskinlärningsmodellen GPT, är ChatGPT designad att förstå och generera mänskligt språk på ett naturligt och korrekt sätt. ChatGPT möjliggör en mångfald av användningsområden, allt från att skriva artiklar till att simulera konversationer. Modellen är finns idag i flera olika versioner. De första versionerna (GPT-1 och GPT-2) var begränsade i sin förmåga att generera meningsfull text, men de senare versionerna (som GPT-3 och GPT-4) är mer sofistikerade och kan generera verklighetstrogna texter.

Vad står GPT för i ChatGPT?

Generative Pretraining Transformer (GPT) är en typ av maskininlärningsmodell som används för att generera text. Den bygger på transformer-arkitekturen, en teknik som bland annat tillåter modellen att bättre förstå sambandet mellan olika delar i en text. GPT-modellen fungerar genom att först förtränas på en stor mängd textdata. Denna förträning innebär att modellen lär sig att förutsäga nästa ord i en mening, baserat på de ord den redan har sett. Detta hjälper modellen att förstå semantik och syntax i språket den tränas på. Efter denna förträning kan GPT-modellen finjusteras för specifika uppgifter, till exempel att svara på frågor, översätta text, eller generera en sammanhängande berättelse baserat på en given början. Detta görs genom att träna modellen på en mindre mängd data som är specifik för uppgiften, med tillägg av nya utdata etiketter som modellen kan lära sig att förutsäga.

Hur använder man ChatGPT?

Att använda ChatGPT är oftast en intuitiv process. När man skaffat ett konto möts man av en traditionell chatt, där du som användare kan skriva frågor eller påståenden, och AI:n genererar ett lämpligt svar. Detta kan vara allt från att skapa en hel text, till exempel ett blogginlägg, till att besvara specifika frågor eller till och med skriva poesi. Om du vill veta mer, eller om svaret inte var helt klart, kan du skriva en uppföljningsfråga eller begära mer information. Du kan även be ChatGPT att omgenerera sitt svar om du inte är nöjd med det första svaret.

Kan man tjäna pengar med ChatGPT?

Det finns många möjligheter att tjäna pengar med ChatGPT. Här är tre exempel:

  • Bygg en app eller en hemsida: ChatGPT kan hjälpa dig att förvandla dina idéer på en app eller hemsida till verklighet. Du behöver inte vara något proffs på kodning för att bygga en hemsida, då ChatGPT kan göra grovjobbet åt dig. 
  • Gör videoklipp till YouTube: Du kan få videoidéer med hjälp av ChatGPT, och till och med be den att skriva manus till dessa YouTube-klipp åt dig.
  • Frilansa och sälj innehåll: Ett effektivt sätt att tjäna pengar på med ChatGPT är att skapa innehåll, såsom bloggartiklar, böcker eller guider, och sedan sälja dem på internet. 
AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!