Att skölja munnen efter att man har borstat tänderna är ett större misstag än många tror.
Att skölja munnen efter att man har borstat tänderna är ett större misstag än många tror. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Därför ska du inte skölja munnen efter tandborstning

De flesta av oss gör nog ungefär likadant när vi borstar tänderna: först borstar vi, och sedan sköljer vi ur munnen. Men detta kan vara ett större misstag än man tror.


Nyligen rapporterade Tandläkartidningen att de tidigare förbättringarna i svenskarnas munhälsa tycks ha planat ut. Exakt vad detta beror på är inte fastställt, men en sak många svenskar gör fel är att skölja ur munnen efter att man har borstat tänderna

Detta vanliga beteende kan faktiskt minska skyddet mot karies. När vi borstar tänderna applicerar vi ett lager av fluortandkräm på våra tänder. Fluor, en mineral som finns i tandkrämen, är känt för att stärka tandens emalj och hjälpa till att förebygga karies.

Floret sköljs bort

Förvånansvärt nog kan detta beteende faktiskt minska effektiviteten av fluorets skyddande effekt. Genom att skölja bort fluoret innan det har en chans att verka, kan vi omedelbart minska dess positiva effekter.

Många tandläkare, liksom 1177.se, rekommenderar nu att man inte sköljer munnen direkt efter tandborstning, eller åtminstone inte med stora mängder vatten. Istället kan det vara bra att bara spotta ut överflödig tandkräm och låta en liten mängd kvarvarande fluoridtandkräm fortsätta att skydda dina tänder.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!