Helst vill man så klart slippa att bli biten, men om olyckan ändå är framme finns det ändå hopp.
Helst vill man så klart slippa att bli biten, men om olyckan ändå är framme finns det ändå hopp. - Foto: Nyheter24

6 husmorstips: Så lindrar du klådan när du blivit myggbiten

De flesta slipper nog myggbetten helt, men om olyckan ändå är framme finns det faktiskt saker man kan göra för att lindra klådan.


Klåda, eller pruritus som det kallas medicinskt, är en känsla som utlöser önskan att klia. När en mygga biter oss injicerar den också en liten mängd saliv in i vår hud. Denna saliv innehåller proteiner som många människor är allergiska mot. Kroppens immunsystem reagerar på detta "hot" genom att frigöra histamin, en kemisk förening som bidrar till inflammation och klåda.

När vi kliar på det inflammerade området, ger det tillfällig lindring eftersom vi aktiverar smärtreceptorer som kan tillfälligt övertrumfa klådsignaler. Men det skadar också huden ytterligare, vilket får immunsystemet att reagera genom att frigöra ännu mer histamin. Detta leder till en ökad inflammation och klåda, och kliar man mycket kan det leda till en ond cirkel.

Att klia kan också orsaka skador på huden, vilket kan leda till ytterligare en infektion om bakterier kommer in i såret. Det är därför det är bäst att försöka undvika att klia på myggbett eller andra irriterade hudområden så mycket som möjligt.

6 knep: så får du myggbetten att sluta klia

Det allra bästa är så klart att undvika att bli biten helt, men om du ändå får myggbett finns det några saker du kan göra för att lindra klådan.

1. Kyla

Kyla kan hjälpa till att lindra svullnad och klåda, så ett kallt bad eller en kall dusch innan det är dags att krypa till kojs kan vara en bra idé. Tänk dock på att om du rör vid myggbetten kommer de snabbt att börja klia igen, så hands off! 

2. Hydrokortisonkräm

Detta är en receptfri kräm som du kan köpa på apoteket. Den kan hjälpa till att lindra klåda och inflammation.

3. Antihistaminer

Dessa mediciner kan hjälpa till att blockera kroppens histaminreaktion, vilket kan lindra klåda. Du bör dock rådfråga en läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda antihistaminer.

4. Aloe vera

Denna naturliga växt har lindrande och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra klåda.

5. Bikarbonat

Gör en pasta av bikarbonat och vatten och applicera den på bettet. Detta kan lindra klådan.

6. Äppelcidervinäger

Doppa en bomullstuss i lite äppelcidervinäger och dutta på bettet. Detta kan också lindra klåda.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!