Babyshower – vad är babyshower och när har man babyshower?
Babyshower – vad är babyshower och när har man babyshower? - Foto: Unsplash

Babyshower-guide: Så ordnar du den perfekta babyshowern

Babyshowers har blivit allt mer populära i Sverige. Nyheter24 ger dig en komplett guide på allt du behöver veta om babyshowers, inklusive presenter, dekorationer och lekar.


Babyshower, en tradition som ursprungligen kommer från USA, har på senare tid blivit alltmer populär i Sverige. Denna festliga tillställning är till för att fira den blivande mamman och det kommande barnet. Men vad innebär egentligen en babyshower, och hur går den till?

Varför firar man babyshower?

Babyshower har sina rötter i tanken att erfarna mammor skulle samlas för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till den blivande mamman. 

Tidigare var det vanligt att endast kvinnor deltog och att firandet enbart hölls inför familjens första barn. Idag är det dock vanligt att även män deltar, och det kan även arrangeras flera babyshowers för samma barn.

Syftet med babyshowern har förändrats över tid. Från början var det ett utbildningstillfälle för den blivande mamman, men idag ses det mer som en chans att umgås med vänner och familj innan den nya fasen av blöjbyten och sömnlösa nätter tar vid. 

När har man babyshower?

Traditionellt sett hålls babyshowern mot slutet av graviditeten, men det finns inga fasta regler för detta.Vanligtvis arrangeras babyshowern av en nära vän eller familjemedlem. Även om det kan vara en överraskning för den blivande mamman, är det viktigt att säkerställa att hon faktiskt kan närvara på det valda datumet. 

Babyshower – vilka gäster ska man bjuda?

När det gäller inbjudna gäster har detta också förändrats över tid. Från att ha varit en kvinnodominerad tillställning, är det nu vanligt att även män, inklusive den blivande pappan, deltar. 

Det är viktigt att den som arrangerar festen samråder med den blivande mamman för att säkerställa att alla önskade gäster bjuds in.

Babyshower present – vad ska man ge mamman?

En central del av babyshowern är att ge presenter till den blivande mamman, vilket kan vara allt från blöjor till barnböcker. Här är några presentidéer som passar perfekt på en babyshower:

  • Kläder och textilier: 
    1. Sparkdräkter, pyjamasar, och söta outfits.
    2. Mössor, vantar, och babystrumpor.
    3. Babyselar eller bärkläder.
    4. Mjuka filtar.

  1. Skötselprodukter:
    1. Badprodukter för baby, t.ex. babyshampoo, tvål och badkräm.
    2. Hudvårdsprodukter som babykräm, babyolja, och blöjkräm.
    3. Blöjor och våtservetter.
    4. Skötborstar och kammar.
  • För föräldrarna:
    1. Böcker om föräldraskap och babyvård.
    2. Amningsprodukter som amningskuddar eller bröstvårtskräm.
    3. Presentkort till restauranger eller matleveranstjänster för de första trötta veckorna.
    4. Ett "överlevnadskit" med snacks, koffeinfria drycker, och andra nödvändigheter.

  • Leksaker och stimulans:
    1. Mjukisdjur.
    2. Babyspeglar, rassel, och bitringar.
    3. Mjuka böcker eller böcker med kontrastrika bilder.
  • Rum och inredning:
    1. Vaggvisor eller musikspelare för barnrummet.
    2. Mjuka och säkra dekorationer.
    3. Nattlampa med mjukt sken.
  • Praktiska artiklar:
    1. Nappflaskor, nappar, och skallror.
    2. Babyvakt.
    3. Bärsele eller bärsjal.
    4. Skötväska.
  • Böcker:
    1. Klassiska barnböcker.
    2. Böcker för att dokumentera babyens första år.
  • Handgjorda eller personliga gåvor:
    1. Handgjorda babykläder eller filtar.
    2. Graverade smycken eller andra minnessaker.
    3. En personligt designad bok om babyens första år.
  • Upplevelser:
    1. Presentkort för babyfotografering.
    2. Musik- eller babysimklasser.

Babyshower dekorationer – hur ska man dekorera?

Dekoration är en stor del av babyshowern. Här är några idéer

  • Färgtema: Välj ett färgtema. Traditionellt använder många rosa för flickor och blått för pojkar, men många väljer nu att bryta dessa traditioner och gå med neutrala eller andra färger. Pastellfärger är alltid populära för babyshowers.
  • Ballonger: Du kan ha ballongbågar, heliumballonger eller vanliga ballonger. Det finns även speciella "baby"-ballonger eller ballonger i form av nappar, flaskor eller barnvagnar. Här hittar du en ballongbåge!
  • Girlanger: Använd girlanger av papper, tyg eller ballonger. Det kan vara saker som små babyfötter, nappar, eller barnvagnsgirlanger.
  • Dukning: Använd matchande servetter, tallrikar, muggar och dukar. Många affärer säljer speciella babyshower-temade artiklar.
  • Blommor: Välj milda blommor i pastellfärger. Kanske en söt blomsterarrangemang med små babyartiklar, som nappar eller små leksaker, inkorporerade.
  • Ljus: Tänd ljus (även LED-ljus) runtomkring för att skapa en mysig atmosfär.
  • Tema: Utöver traditionella babyteman kan du välja ett särskilt tema som skogen, djungeln, rymden, sagor, etc.
  • Bord för gåvor: Skapa ett speciellt område där gästerna kan lägga sina presenter. Dekorera detta bord med skyltar, blommor och kanske några små dekorationer som matchar temat.
  • Kakbord: Ställ fram en tårta eller cupcakes som är dekorerade i temat för festen. Du kan även ha små godisar eller kakor formade som babyartiklar.
  • Foton: Ha en fotohörna med roliga rekvisita och en bakgrund där gäster kan ta bilder.
  • Gästbok: Ha en gästbok där alla kan skriva sina välgångsönskningar eller råd för blivande föräldrar. Det blir ett kärt minne att titta tillbaka på.
  • DIY-projekt: Overväg att skapa några handgjorda dekorationer, som pappersblommor, handgjorda girlanger eller till och med ett DIY-projekt där gästerna kan bidra, som att måla små stenar eller skriva meddelanden på blöjor.


Babyshower lekar – vad ska man leka?

  • Babybingo: Innan babyshowern skapar du bingokort med bilder eller namn på babyrelaterade saker. När mamman öppnar sina presenter kan gästerna kryssa av de saker de har på sitt kort.
  • Gissa barnmaten: Köp flera olika sorters burkar med barnmat och ta bort etiketterna. Låt gästerna smaka och gissa vilken smak varje burk har.
  • Vem är bebisen?: Be alla gäster i förväg skicka in en babybild på sig själva. Under shower kan alla gissa vem varje bild föreställer.
  • Gissa babyns första...: Alla gäster skriver ner en förutsägelse för barnets första ord, första skoldag, framtida yrke osv. på små lappar. Dessa kan sparas och läsas igenom när barnet blir äldre!
  • Namngissning: Om föräldrarna inte har bestämt ett namn ännu, kan gästerna komma med sina egna förslag eller gissa vilket namn föräldrarna kanske väljer.
  • Babysång-karusell: Spela början på populära barnvisor eller barnsånger och låt gästerna gissa vilken sång det är.
  • Babysaker i en säck: Lägg olika babyartiklar i en stor påse eller säck (t.ex. napp, sked, dregglis). Låt varje gäst känna (utan att titta!) och lista ut vad varje föremål är.
  • Babylitteratur: Skriv ut populära citat från kända barnböcker och se vem som kan koppla citatet till rätt bok.
  • Skapa en babybok: Köp en enkel anteckningsbok eller fotoalbum. Be varje gäst att skriva ett meddelande, önskan eller råd till den blivande bebisen. De kan också dekorera sidorna med klistermärken eller teckningar.

LÄS MER: 50 ovanliga och vackra flicknamn du aldrig hört förut

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!