Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham är det viktigt att använda rätt skärbräda till rätt livsmedel.
Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham är det viktigt att använda rätt skärbräda till rätt livsmedel. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Linus Sundahl-Djerf/TT

Äckliga anledningen – då ska du aldrig använda skärbrädor i trä

I en intervju med Aftonbladet berättar professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, hur du ska använda skärbrädorna i köket. Bakterierna som kan uppstå kan orsaka stora skador, framför allt om den är gjord av trä.


I hemmet finns det flera saker som kan vara en riktig grogrund för bakterier som i längden kan leda till sjukdomar hos människor.

En av dessa bakteriefällor är skärbrädorna som finns i olika material. Att hantera kyckling, fläskkött, nötkött, grönsaker och fisk på samma är inte att rekommendera då de ska hanteras på olika sätt på olika underlag för att inte riskera att smitta dig med hälsofarliga bakterier. 

Äckliga anledningen - därför måste du rengöra tvättmaskinen efter varje tvätt

Professorn: Rätt skärbräda till rätt livsmedel 

I en intervju med Aftonbladet berättar professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, vad man måste tänka på när skärbrädan ska användas. Hon förklarar att en skärbräda gjord av trä bör användas till bröd och inte kött eller fisk.

– Sådana livsmedel som kan innehålla farliga bakterier, ska man ha en skärbräda av plast till. 

Det finns nämligen flera farliga bakterier i kött som till exempel ehec-bakterier och campylobakter som kan orsaka blodiga diarréer och om man har otur bidra till att organen tar skada. 

Äckliga anledningen – därför ska du byta sängkläder varje vecka

Då måste du byta skärbräda – enligt Danielsson-Tham

Genom att vara noggrann och använda rätt underlag till rätt livsmedel kan göra så att du slipper smittas av farliga bakterier. 

– Plastskärbrädan kan man köra i diskmaskinen och då kommer även de små skårorna i den upp i diskmaskinstemperatur. Men det fungerar inte med träskärbrädan. Kör du den i diskmaskinen så spricker den mer och mer och fibrerna luckras upp.

Danielsson-Tham understryker också att man då och då behöver byta ut sin skärbräda. Upplever du att den blir snuskigare och ser ofräsch ut, då ska den bytas. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!