BMW i5
BMW lanserar en rad uppdateringar för 2024 - Foto: BMW

BMW går snart att styra med ögonen

BMW uppdaterar sina förarhjälpsystem för 2024, och en av nyheterna är en självstyrning som föraren kan ratta med ögonen.


BMW har avslöjat en rad produktuppdateringar för 2024, och en av dessa är en uppdaterad version av självstyrningen Highway Assistant samt en rad nya funktioner i MMI-systemet.

Det förstnämnda systemet, som är av klass Level 2, tillåter automatiserad körning på motorvägar utan att föraren har händerna på ratten upp till 135 km/h, där lagar och hastighetsbegränsningar tillåter det.

Porsche-toppen: Förbudet mot fossilbilar kan skjutas upp

Titta i backspegeln för aktivering

Den stora nyheten är funktionen för automatiserade filbyten nu kan aktiveras genom att föraren tittar i backspegeln.

Systemet, som BMW beskriver som det första av sitt slag, fungerar genom att bilen föreslår till föraren att man ska byta fil. Allt föraren då behöver göra är att titta på backspegeln på den aktuella sidan av bilen, så kommer filbytet att genomföras.

På tidigare versioner av systemet aktiveras filbytet i stället med blinkersspaken.

Nya bilar i EU släpper ut lika mycket som 12 år sedan

Kommer till flera BMW-modeller

Den uppdaterade filbytes-funktionen kommer att introduceras på den nya generationen av BMW 5-serien, och läggas till på elbilen BMW iX i mars. (vilka marknader?)

Senare kommer systemet även att komma till modellerna X5, X6 och X7, 7 Serien och XM.

Snabbare elbilar är säkrare – enligt Stellantis vd

En rad MMI-uppdateringar

På MMI-fronten ska BMW bland annat förbättra integrationen av Apples röstassistent Siri, som nu inte bara ska gå att aktivera med en knapp utan även med rösten.

Märkets navigationsapp ska också bli bättre, och bjuda på bättre uppdaterad information om laddstationer. BMW kommer bland annat att ge de olika laddstationer betyg, så att föraren enklare kan välja rätt laddare.

Även BMW-appen på telefonen uppdateras. Den får bland annat möjlighet att agera nyckel till bilen, ett uppdaterat utseende på kartan samt en förbättrad sökfunktion för destinationer.

Appen ska också spåra förarens användar- och körbeteende, och använda informationen för att kunna föreslå vilken elektrisk BMW som skulle passa denne bäst.

Lagförslaget: Begränsa nya bilar till 130 km/h

Bil