Ryssland ursinniga på SVT:s Tingeling

- 17/03/2009, 14:53 -

Ryska ambassaden: "de borde placeras på mentalsjukhus."

Bland de roligare momenten under Melodifestivalen placerar sig otvivelaktigt Grotesco-gängets sketcher "Philman och Pål" som kunde beskådas under varje delfinal. Till finalen slog de på stort och gjorde en ryssinspirerad version av den återkommande skämtlåten "Tingeling".

"Avskyvärt"

Med matrjosjkadockor, kosackdansare, en kör med ryska officiersuniformer och lättklädda tjejer i tajta shorts med röda stjärnan på drev de med ryska stereotyper framför miljontals svenskar.

Nu kritiserar Ryssland SVT för dess "osmaklighet" och påpekar att det var tur att inte ryska folket såg vad som skedde på scenen i Globen i lördags.

–Om ryssarna kunde se vad som hände på scenen i Globen i lördags är jag ganska säker på att det skulle minska antalet röster till den svenska sångerskan. Men förhoppningsvis kommer det här att bli en väckarklocka hos svenskarna och få dem att inse hur avskyvärda vissa av sakerna som de visat är, säger ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolov till nyhetssajten The Local.

Tingeling som Sveriges bidrag i Eurovision

Ryska ambassaden gjorde även ett offentligt uttalande om sketchen.

–Vi kan inte reagera på excentriciteter från några galningar vars Rysslandsfobi snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen.

Men de svenska tittarna är oförstående. Enligt Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans tyckte flera tittare att “Tingeling” borde vara Sveriges bidrag till Eurovision i Moskva. Samtidigt är han ödmjuk inför den ryska vreden.

–Det är beklagligt att de inte gillar den. Vi ber om ursäkt om de har tagit illa vid sig. Det är ett satirinslag precis som vi har gjort med Leksand och andra städer, säger Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans till The Local.

Se skämtnumret "Tingeling goes Russia" här:

Se deras groteskt roliga tolkning av svensk rap:

Skrivet av: