Romeo och Julia
Skådespelarna i Romeo & Julia stämmer nu filmbolaget. Till vänster, regissören Franco Zeffirelli. Till höger skådespelarna Olivia Hussey och Leonard Whiting. - Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/TT Bild, TT Bild. Bilden är ett montage.

Stäms efter nakenscen i Romeo och Julia: "Sexuellt utnyttjande av barn"

Skådespelarna som spelade Romeo och Julia i regissören Franco Zeffirellis film "Romeo och Julia" från 1968 stämmer nu filmbolaget för sexuellt utnyttjande av barn.


Olivia Hussey som spelade Julia var 15 år och Leonard Whiting som spelade Romeo var 16 när filmen spelades in. I dag är de båda i 70-årsåldern och har stämt filmbolaget Paramount Pictures för den nakenscen som finns med i filmen, meddelar deras advokat.

Leonard Whiting och Olivia Hussey är idag i 70-års åldern. Bildkälla: Willy Sanjuan/Invision/AP/TT Bild

Stäms för sexuellt utnyttjande av barn

I stämningsansökan, som lämnades in i Santa Monica i Kalifornien förra veckan, hävdar de båda skådespelarna att en sovrumsscen, där nakna bröst och andra delar av kropparna syns, är att betrakta som sexuellt utnyttjande av minderårig. 

Dessutom hävdas i stämningsansökan att filmbolaget även gjort sig skyldigt till att ha distribuerat nakenbilder av minderåriga.

Franco Zeffirelli, Olivia Hussey och Leonard Whiting på biopremiären 1968. Bildkälla: AP Photo/Eustache Cardenas/TT Bild

Ska ha blivit övertalade av regissören Franco Zeffirelli

Enligt stämningsansökan övertalade regissören Franco Zeffirelli, som avled 2019, de två tonåringarna att spela in scenen och sade att utan den skulle hela filmen falla platt. Han ska också ha sagt att de inte skulle vara nakna på riktigt utan ha på sig hudfärgade underkläder.

"De tilltalade var oärliga och filmade i hemlighet de nakna, eller delvis nakna, barnen utan deras kännedom i strid med statlig och federal lagstiftning gällande anständighet och utnyttjande av minderåriga i vinstsyfte", står det i stämningsansökan.

Franco Zeffirelli. Bildkälla: AP Photo/Alessandra Tarantino/TT Bild

Stäms på flera hundra miljoner dollar

Filmbolaget krävs på flera hundra miljoner dollar i skadestånd till de båda skådespelarna som enligt stämningsansökan lidit mentalt och känslomässigt under de drygt 50 år som gått sedan filmen började visas.

Filmbolaget Paramount Pictures har inte kommenterat stämningsansökan, enligt AFP.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!