Tolvåring misshandlades i rasistisk attack

- 20/11/2013, 10:41 -
Här vid en park i Oskarshamn ägde händelsen rum i somras.
1 av 2

Här vid en park i Oskarshamn ägde händelsen rum i somras.

Faksimil Google Street View

Tolvåringen hittade gärningsmannen via Instagram.
2 av 2

Tolvåringen hittade gärningsmannen via Instagram.

AP / SCANPIX

En 17-åring i Kalmar har dömts för misshandel efter en attack med rasistiska undertoner. Brottsoffret, en tolvårig pojke, lyckades hitta gärningsmannen med hjälp av ett något speciellt tillvägagångssätt.

KALMAR. En blott tolvårig pojke i Oskarshamn misshandlades när han var på väg hem från ett biobesök med sin kompis. En 16-årig pojke slitit ned honom på marken och delat ut slag och sparkar. Tolvåringen fick ont i rygg och nacke.

Den äldre pojken hotade också med att slita ut tolvåringens tarmar och tvångsmata honom med dem. Attacken präglades av rasism.

"Vill utrota sådana som han"

Gärningsmannen har själv bekräftat att han sagt att han "inte gillar sådana som han" och "vill utrota sådana som han" till den yngre pojken.

Dessförinnan hade han frågat pojken flera gånger om han anser sig vara svensk.

17-åringen menar att detta inte var något rasistiskt utan att det handlade om att brottsoffret sagt elaka saker till hans vän.

Hittade gärningsmannen via Instagram

På tisdagen dömdes den nu 17-åriga killen till ungdomsvård för misshandel och olaga hot. Samtidigt avslöjades det hur tolvåringen hittat vem som misshandlat honom.

Den äldre pojken hade sällskap av en icke straffmyndig person som tolvåringen kände igen från skolan. Genom att tillsammans med en kompis titta vilka som följde denna elev på Instagram hittade de till slut gärningsmannen.

"När han kom in på X:s profil så kände han igen honom direkt", skriver Kalmar tingsrätt i domen.

I förhör har 17-åringen uppgett att det var hans kompis som ville slå och hota pojken och att han också varit drivande.