Det är inte första gången som Jenzine Nordberg, mäklare på mäklarfirman Erik Olsson, ordnar visning i den här välplanerade ettan på Östermalm i centrala Stockholm. Den här söndagen dök ett sällskap upp.
Det är inte första gången som Jenzine Nordberg, mäklare på mäklarfirman Erik Olsson, ordnar visning i den här välplanerade ettan på Östermalm i centrala Stockholm. Den här söndagen dök ett sällskap upp. - Foto: TT

Färre på lägenhetsvisningar – köpare vaksamma

Bostadsmarknaden var länge glödhet och köparna trängdes på visningarna – sedan kom inflationen, energikrisen och Riksbankens räntesmocka. Nu är situationen den motsatta, berättar mäklare runt om i landet.


"Sänkt pris!" står det på lägenhetsannonsen. Otippat nog gäller det en modern, välplanerad etta på 20 kvadratmeter med högt i tak och med utmärkt läge – centralt på Östermalm mitt i Stockholm.

Under söndagens visning dyker två personer upp, två yngre kvinnor i samma sällskap.

Att få dyker upp på lägenhetsvisningarna har blivit något av det nya normala. Det bekräftar Jenzine Nordberg, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling. Hon har tidigare ordnat flera visningar i lägenheten, som nu har ett utgångspris på 2,8 miljoner kronor.

— Vi har haft bud som vi tyvärr har tappat köpare på. Därav kör vi lite nya visningar, och så får vi prova lite nya strategier som fungerar, säger hon.

Försiktiga köpare

Nordberg säger att en visning av en lägenhet i stil med ettan på Östermalm i våras i genomsnitt lockade tio–femton sällskap. Nu handlar det om cirka fem.

Omvärldsläget med Putins anfallskrig mot Ukraina, höjda räntor, inflation, och rusande elpriser har lett till att köparna är mer avvaktande. När priset hastigt förändras är det svårare för köpare och säljare att hitta varandra.

— Det stora kruxet är egentligen att få köpare och säljare att mötas. När de möts har vi en affär. Men processerna är mer utdragna, säger Nordberg.

— Det tar lite längre tid för en köpare att förstå att det inte är mellandagsrea på bostäder och för en säljare att förstå att man inte kan få samma pris som man fick i våras, fortsätter hon.

Mäklare runtom i landet vittnar om att färre bostadsspekulanter dyker upp på visningarna.

Bilden bekräftas av flera fastighetsförmedlare. Johan Dahlberg, mäklare för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Malmö, säger att man började märka av en förändring i början av sommaren.

— Det är färre människor på visningarna, men vi upplever ändå inte att de är helt tomma.

Samma marknad

Utan att leverera någon exakt statistik säger Dahlberg att en stor visning tidigare lockade sex–sju besökare, mot nuvarande snitt på tre.

Hampus Berglund, fastighetsmäklare vid Husman Hagberg, intygar att situationen är densamma i Göteborg.

— Men de som kommer på visningarna är näst intill alltid beredda att investera i en ny bostad. Även om det innebär att vissa av avsluten på affärerna inte är på samma nivåer som innan.

Pär Gunnarsson, mäklare vid Fastighetsbyrån, säljer villor i Bromma i västra Stockholm. Även han har märkt av skillnaden, men framhåller att det fortfarande både köps och säljs bostäder. Även de andra mäklarna som TT har talat med delar den bilden.

Gunnarsson säger att det för de flesta köpare och säljare inte spelar så stor roll om priserna går upp eller ned. Alla befinner sig på samma marknad.

— Ska man sälja sin lägenhet i stan och köpa en villa i Bromma har villan blivit billigare och man får mindre för lägenheten. Det är egentligen för de som antingen ska in eller ut på marknaden som det gör stor skillnad.

Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson, bekräftar att färre personer gǻr på visningar just nu och många av de som dyker upp dessutom är mer avvaktande.

Mäklarna vittnar om en annan slags försäljningsprocess. En större del av mäklarnas tid går åt att förhandla och ordna extra visningar. Det blir än viktigare att kunna sin lokala marknad, som påverkas av världsläget på olika sätt.

— I Stockholm och i andra områden där bostäderna är dyrast, är bolånen störst och är mest räntekänsliga. Ser man på småhus i Värmland, har man kanske inte köpt sin villa så dyrt och har inget jättestort lån. Men värms den med direktverkande el är man livrädd för elpriserna, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Ohlsson.

Säljer först, köper sedan

En effekt som också ses på bostadsmarknaden är att fler vill sälja först och köpa sedan, och inte tvärtom.

Som mäklare har det också blivit viktigare att berätta för köparna om föreningens ekonomi och vilka slags renoveringar som ska genomföras på sikt, enligt Jenzine Nordberg, som i veckan ska hålla fler privata visningar av ettan.

När sällskapet lämnar visningen är det just det slags frågor som Nordberg fått svara på. Nu hoppas hon på napp.

— Det är klart man alltid håller tummarna. Men vi får se!

TT