1 av 4
- Foto: TT/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: Vilhelm Stokstad/TT
4 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här är allt du behöver veta om strejken som startade i dag

Från och med i morse tog fackförbundet Byggnads ut en del av sina medlemmar i strejk. Men vad betyder det egentligen? Här är allt du behöver veta om strejken.


Hur mycket högre lön kräver Byggnads?

En heltidsarbetande, utbildad byggnadsarbetare har en grundlön på ungefär 23 000 kronor i månaden. Tidigare har fackförbundet Byggnads meddelat att de nu vill ha en ökning på 3,2 procent.

Hur många går ut i strejk?

Byggnads tar till att börja med ut 1 655 medlemmar i strejk, men har meddelat att de kan höja antalet till 2 600 personer. Byggnads har 100 000 medlemmar, och om förbundet inte får som de vill kan de ta ut varenda en i strejk.

Vad kostar strejken?

Exakt hur mycket strejken kostar samhället är väldigt svårt att räkna på, men som Nyheter24 tidigare har rapporterat om kan den kosta arbetsgivarna mellan 100 och 200 miljoner kronor per dag. Om Byggnads tar ut ännu fler medlemmar i strejk blir kostnaderna så klart ännu högre.

Varför blev det strejk just nu?

Ordföranden för Byggnads, Johan Lindholm, förklarade för Aftonbladet att Byggnads gick in i förhandlingarna med viljan att prata framtidsinriktade frågor: ordning och reda, att öppna upp för fler kvinnor, att hjälpa nyanlända och att säkerställa att lärlingar får färdigställa sina utbildningarna. Enligt fackförbundet fanns inget av detta med i det bud Sveriges Byggindustrier gav: "Man vill förändra i de lönesystem som finns, vilket betyder att man vill plocka bort det inflytande som finns på arbetsplatserna"

Vad säger arbetsgivarorganisationen?

VD:n för Sveriges Byggindustrier, Ola Månsson, tycker att det är oansvarigt av Byggnads att tacka nej, och påpekar att det är två bud de har tackat nej till. Enligt Månsson fanns det ett stort och bra innehåll, med jämställdhets- och mångfaldsfrågor för att kunna utveckla branschen tillsammans.

Vad kommer hända nu?

Strejk är inte önskvärt för någon av parterna, utan ska ses som en sista utväg när de inte kommer överens. Det som återstår nu är att Byggnads antingen ändrar sig och accepterar det nuvarande budet, eller att arbetsgivarna ger ett nytt bud som Byggnads vill acceptera. För Expressen har arbetsgivarnas representant Ola Månsson förklarat att det inte handlar om att komma överens. Det som ska ske nu är att Byggnads förstår och accepterar budet, och sedan avbryter strejken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör Byggnads få som de vill?
Tack för din röst!