Tolvåriga Adriana sköts ihjäl av misstag i Norsborg.
Tolvåriga Adriana sköts ihjäl av misstag i Norsborg. - Foto: Robin Bäckman/TT

En frias för mordet på Adriana, 12, i Norsborg – två döms

Svea hovrätt fastställer livstidsdomarna för två män för mordet på tolvåriga Adriana, som sköts ihjäl i Norsborg i augusti 2020. En tredje man frias för mordet men döms bland annat för förberedelse till mord.


Påföljden för mannen blir fängelse i 9 år och 8 månader.

"Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också handlat om en hel del ny bevisning i hovrätten", säger hovrättsrådet Angelica Jonsson i ett pressmeddelande.

Mordet på Adriana – sköts ihjäl vid McDonald's i Norsborg

Det var natten till den 2 augusti 2020 som flera personer i en bil öppnade eld mot två män som befann sig utanför en snabbmatsrestaurang i Norsborg, söder om Stockholm.

Männen klarade sig oskadda, men tolvåriga Adriana träffades och dödades.

Bakgrunden till skjutningen är enligt åklagare Anna Svedin en konflikt mellan kriminella grupperingar i södra Stockholm.

Tre män, i dag 25, 31 och 33 år gamla, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet, samt mordförsök på sju andra personer som befann sig i skottlinjen.

Två män får livstid för mordet på Adriana

Svea hovrätt fastställer livstidsdomarna mot 31-åringen och 33-åringen, som även döms till ett högre skadestånd på drygt 385 000 kronor till Adrianas mamma. De frikänns samtidigt från en åtalspunkt om förberedelse till mord.

Hovrätten anser dock inte att bevisningen räcker för en fällande dom mot 25-åringen gällande mord och mordförsök, och han frikänns i de delarna. Han döms dock för förberedelse till mord.

Hovrätten fastställer också domarna för två män som i tingsrätten dömdes för grovt skyddande av brottsling respektive grovt vapenbrott, men kortar fängelsestraffen till 1 år och 10 månader respektive 6 månader.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!