Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "2012 - året då jorden går under?"

KRÖNIKA. Eric Rosén tittar framåt. Det ser mörkt ut.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

2011 går mot sitt slut och jag känner mig oroväckande lugn inför 2012. Egentligen borde vi vara mycket mer oroade och rädda än vi är.

För samtidigt som det är bra att vi känner oss hyfsat trygga finns det all anledning att vara livrädd.

Jag är för ekonomiskt och finanspolitiskt okunnig för att vara rikigt panisk men de som vet mer än jag är generellt ganska dystopiska. Varje vecka hör jag i radio, ser på teve eller läser i tidningarna hur ännu en ekonom, politiker, bankgubbe eller fackföreningsmänniska förklarar att världen är på väg att gå under. I alla fall Europa och troligen också USA. Analysen görs av både vänstern och högern.

De säger ganska bokstavligen det, vi står inför en förestående totalkollaps och valutaunionen riskerar spricka samtidigt som bankerna beter sig som yra, men ganska onda, höns och de politiska ledarna försöker hitta på nya räddningspåhitt (att uppfinna flera sedlar, mera pengar, och hoppas på det bästa är ett av de mest seriösa förslagen som ligger på bordet) tillsammans med de aktörer som dragit oss till denna ruinens brant.

På de mest inflytelserika ekonomitidningarnas ledarsidor föreslås att Europa tar några års ”paus från demokrati” så att ett slags ekonomtvångsförvaltande av hela Europa ersätter folkvalda politikers beslut på obestämd tid. I Italien och Grekland har man redan börjat leva delvis på de premisserna. Snart också i fler länder.

Reaktionerna blir därefter - med storstrejker, upplopp, hat mot minoriteter, tillintetgjort förtroende för politiker och rädsla för närmaste grannarna. Så ser det ut när allt faller samman och bilderna vi ser, texterna vi läser, resonemangen vi för pekar i princip alla åt samma hemska håll.

Ändå sitter jag lugn, trygg, myser och slurpar ostron, dricker champagne och mörsar in en hummer i truten på nyårsafton - som nån relik från 80-talets yuppieera - naiv och riktigt dum i huvudet. Ändå sitter jag där och har förhoppningar och skjuter bort allt det vansinniga. Så har jag gjort hela hösten och den enda anledningen till att jag inte gör det i den här texten är att jag, om (när) skiten verkligen träffar fläkten, vill ta ifrån mig själv ursäkten att jag inte förstod bättre. Det gjorde jag ju. Jag visste bara inte vad jag skulle göra med den informationen.

/
/
Senaste nytt

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Turkiet: Fler Mossad-medarbetare gripna

Sju personer har gripits i Turkiet misstänkta för att ha sålt information till Israels underrättelsetjänst Mossad, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia. En av de misstänkta uppges vara privatdetektiv.

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Inköpschefsindex för tjänster sjönk till 50,5 i februari, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med reviderade 51,5 i januari.

Hacking: Ditt barns gamla smartphone kan vara en säkerhetsrisk?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.