Stockholm

Från filmstudier till Harvard: Här är partiledaren med högst utbildning

Har du koll på vad de svenska partiledarna har pluggat?
Har du koll på vad de svenska partiledarna har pluggat?. Foto: Pontus Lundahl/Stina Stjernkvist/Henrik Montgomery/TT

Samtliga partiledare i Sveriges riksdag har studerat vidare efter gymnasiet – men vad, och vem har pluggat mest? Nyheter24 vet!


Läs mer

Vi är bara veckor ifrån riksdagsvalet den 11 september. Vallokalerna håller öppet mellan klockan 08.00 och 20.00 på valdagen, som enligt tradition infaller på en söndag.

Vad innebär det att rösta blankt i valet 2022?

Om du röstar blankt på valdagen lämnar du din valsedel tom, vilket enligt Valmyndigheten gör att den ogiltigförklaras. Du kommer därmed inte kunna påverka hur mandaten fördelas mellan de olika partierna. 

Skillnaden: Rösta blankt eller inte rösta alls?

Om du röstar blankt kommer Valmyndigheten och landets länsstyrelser att inkludera denna när man gör en slutlig sammanställning över antalet blankröster.

På så vis framgår det att du röstat, men att du av något skäl – till exempel missnöje eller obeslutsamhet – valt att inte stödja något av partierna. 

Om du inte röstar alls är detta inte lika tydligt, utan sänker endast det nationella valdeltagandet.

Foto: TT

Så höga betyg hade partiledarna på gymnasiet

Skolfrågan är ständigt på tapeten när det vankas riksdagsval, och valet 2022 är inget undantag. Att inte förglömma är att även våra partiledare suttit i skolbänken i tonåren. Vissa gjorde riktigt bra ifrån sig – medan andra verkar ha varit mer skoltrötta. 

Här kan du läsa mer om partiledarnas betyg i gymnasiet.

Men hur hög utbildning har partiledarna – och vem har studerat mest, respektive minst? Det har Nyheter24 tagit reda på. 

Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så hög utbildning har Ulf Kristersson

Efter sin gymnasieexamen från S:t Eskils skola i Eskilstuna år 1983 gjorde Moderatledaren Ulf Kristersson värnplikt som plutonchef i Enköping. 

Han har även en ekonomexamen från Uppsala Universitet i ryggsäcken.

Så hög utbildning har Johan Pehrson 

Johan Pehrson tillträdde som partiledare i april i år efter att Nyamko Sabuni meddelat sin avgång. 

I bagaget har han en examen från juristprogrammet på Uppsala Universitet år 1996 och en specialistutbildning inom samma ämne från King's College i London. Han har även studerat ekonomisk historia vid Uppsala Universitet. 

Så hög utbildning har Ebba Busch 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har studerat Freds- och konfliktkunskap vid Uppsala Universitet. På lärosätets nuvarande kurslista finns det två nybörjarkurser motsvarande 45 högskolepoäng inom ämnet, och ytterligare tre kurser på fortsättningsnivå. 

Vilken, eller vilka kurser det är Ebba Busch gått är okänt.

Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Så hög utbildning har Magdalena Andersson

Efter gymnasiet tog statsminister Magdalena Andersson (S) en civilekonomexamen på Handelshögskolan i Stockholm. På samma lärosäte påbörjade hon en forskarutbildning år 1992, som hon avbröt tre år senare. 

Under åren 1994-1995 studerade S-ledaren på både Institute for Advanced Studies i Wien och på anrika Harvard University i Cambridge.

Så hög utbildning har Jimmie Åkesson

Samma år som SD-ledaren Jimmie Åkesson gick ut gymnasiet på Furulundsskolan i Sölvesborg började han studera på Lunds universitet. 

Mellan åren 1998 och 2005 läste han en rad kurser på universitetet, däribland filosofi och samhällsgeografi, men han tog aldrig någon examen.

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Stefan Jerrevång/TT

Så hög utbildning har Annie Lööf

Nyheter24:s kartläggning har kunnat visa att Centerpartiets Annie Lööf är den partiledare med bäst gymnasiebetyg. Faktum är att hon tog studenten med MVG i alla ämnen.

Vad gjorde hon med sin betygslista efter gymnasiet då? Styrde skutan mot Lunds universitet, framgår det enligt hennes cv. Där tog hon en examen på juristprogrammet.

Så hög utbildning har Nooshi Dadgostar

Liksom Annie Lööf var det juridiken som lockade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar efter gymnasiet. 

Mellan åren 2009 och 2015 studerade hon på juristprogrammet på Stockholms Universitet, men avlade aldrig någon examen.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Henrik Montgomery

Så hög utbildning har Märta Stenevi

Märta Stenevi är ett av två språkrör i Miljöpartiet. Efter gymnasiet påbörjade hon en filosofisk kandidatutbildning inom litteraturkunskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi vid Lunds universitet, som hon aldrig slutförde. 

Stenevi har även avlagt en tvåårig utbildning inom projektledning på yrkeshögskolan Masters of Media, och en yrkesutbildning inom marknadsekonomi på IHM Business School.

Så hög utbildning har Per Bolund

Efter en gymnasieexamen på naturvetenskapliga programmet bestämde sig MP-språkröret Per Bolund för att fördjupa sig i biologi. Han tog en filosofisk magisterexamen inom ämnet på Stockholms Universitet och University of Stirling i Skottland år 1996. 

Därefter påbörjade han forskarstudier inom systemekologi på Stockholms Universitet. 

Källa: Riksdagen, LinkedIn

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.