Räddningsarbetet fortsätter efter broraset i Gujarat.
Räddningsarbetet fortsätter efter broraset i Gujarat. - Foto: TT

Män skakade hängbron före katastrofen

Omkring 140 personer omkom när en hängbro i Gujarat i Indien rasade. På filmer från händelsen syns hur unga män sätter bron i gungning.Nio personer med koppling till det företag som underhöll bron har gripits.


Sök- och räddningsarbetet har pågått under natten, då flera kroppar har dragits upp ur vattnet. Antalet döda är oklart och uppgifterna varierar, men det verkar ligga omkring 140.

De nio personer som har gripits hade alla kopplingar till det företag som var ansvarigt för underhållet av bron. De misstänks för att ha vållat olyckan, uppger polisen i ett uttalande, rapporterar AFP.

Hundratals på bron

Kablarna till den närmare 150 år gamla bron gick av under söndagen när omkring 500 personer som deltog i ett religiöst firande befann sig på och vid konstruktionen. Videoupptagningar visar hur en grupp unga män greppar tag i sidorna för att sätta bron i gungning, strax innan den smala bron rasar.

Många människor hamnade i flodvattnet, medan andra klamrade sig fast i brodelarna.

Räddningsinsatsen fortsätter under måndagen, med bland annat flyg och helikoptrar. En flottbas i Gujarat har skickat 40 personer, däribland marinkårssoldater, för att hjälpa till i arbetet. Indiska armén har också skickat vårdpersonal till platsen och kustbevakningen har satt in dykare och båtar för att hjälpa till.

Flera personer uppges vara kritiskt skadade, och myndigheter befarar att fler dödsoffer kan finnas i vattnet.

Personer förhörs

Polisen har kallat åtta personer till förhör om händelsen, bland annat säkerhetspersonal och biljettförsäljare, rapporterar BBC.

Enligt tidningen The Indian Express har också en förundersökning inletts mot företaget som stod för underhållet av bron.

Bron hade öppnat bara dagar före firandet efter flera månader av reparationer, enligt polisen.

Indiens premiärminister framför sina kondoleanser, och utlovar sitt stöd efter katastrofen.

Räddningspersonal söker i mörkret efter offer under den kollapsade bron.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!