Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensamma övningar med amerikanska kärnvapen. På bilden Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.
Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensamma övningar med amerikanska kärnvapen. På bilden Sydkoreas president Yoon Suk Yeol. - Foto: TT

Nordkorea hotar med "förödande kärnvapenarsenal"

Nordkorea står redo att möta militär aktivitet från USA på den koreanska halvön med "en fullständigt förödande kärnvapenarsenal", enligt ett uttalande från det nordkoreanska utrikesdepartementet på torsdagen.


Uttalandet kommer sedan USA:s försvarsminister Lloyd Austin under ett besök i Seoul under tisdagen meddelat att USA utökar sin utplacering av avancerad militär utrustning på den koreanska halvön inför landets aviserade gemensamma militärövningar med Sydkorea.

Nordkorea varnar även för att de planerade övningarna mellan USA och Sydkorea leder till att spänningarna i området når ett "extremt kritiskt läge".

Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensam planering och övningar med amerikanska kärnvapen. Anledningen till ländernas gemensamma beslut är de tilltagande hoten från kärnvapengrannen Nordkorea.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelade tidigare i januari att han vill se en "exponentiell" ökning av landets kärnvapenarsenal och nya interkontinentala ballistiska robotar.

Under 2022 bröt Nordkorea mot sanktioner och genomförde vapentest nästan varje månad samtidigt som man avfyrade sin mest avancerade ballistiska robot hittills.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!