USA sköt förra helgen ned en misstänkt kinesisk spionballong som passerat över landet. Arkivbild.
USA sköt förra helgen ned en misstänkt kinesisk spionballong som passerat över landet. Arkivbild. - Foto: TT

Föremål nedskjutet över Kanada

Amerikanskt stridsflyg har skjutit ned ett flygande föremål som inkräktat på Kanadas luftrum. Föremålet sköts ned över det nordvästra territoriet Yukon, meddelar landets premiärminister Justin Trudeau på Twitter.


"Kanadensiska och amerikanska flygplan skickades upp, och en amerikansk F-22 sköt framgångsrikt mot föremålet", skriver han.

Trudeau beordrade nedskjutningen efter att ha talat med USA:s president Joe Biden.

"Kanadensiska styrkor ska nu hämta in och analysera vraket efter föremålet", skriver Trudeau.

Det nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad meddelade på lördagskvällen, svensk tid, att ett "luftburet föremål på hög höjd" upptäckts ovanför norra Kanada.

Föremålet är det tredje kända som har inkräktat på nordamerikanskt luftrum de senaste två veckorna. I fredags sänktes ett okänt föremål stort som en mindre bil över Alaska, och förra helgen förstördes en misstänkt kinesisk spionballong som passerat över USA.

USA har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!