Ungern har bestämt sagt nej till ytterligare sanktioner mot Ryssland och ekonomiskt stöd till Ukraina. Arkivbild.
Ungern har bestämt sagt nej till ytterligare sanktioner mot Ryssland och ekonomiskt stöd till Ukraina. Arkivbild. - Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Orbán: Ukraina segrar inte på slagfältet

Ungern blockerar EU:s förslag om att införa nya sanktioner mot Ryssland och om ett nytt stödpaket till Ukraina.Den enda lösningen är ett eldupphör, säger premiärminister Viktor Orbán i en intervju med Bloomberg.


— Om man tittar på verkligheten, om man tittar på siffrorna, om man tittar på omgivningen, om man tittar på fakta. Nato är inte redo att skicka trupper, säger Viktor Orbán i intervjun.

— Det är uppenbart att de stackars ukrainarna inte segrar på slagfältet, fortsätter han.

Viktor Orbán säger sig vara övertygad om att det inte finns någon chans för Ukraina att vinna kriget, och att det därför är viktigast att rädda liv.

— Det vi borde lägga mycket mer energi på, är att övertyga alla att den enda lösningen är ett eldupphör, säger han.

I drygt två veckor har EU-länderna stött och blött EU-kommissionens förslag om ytterligare sanktioner kring det ryska kriget i Ukraina. Framfört allt Ungern säger bestämt nej tills vidare, både till sanktionerna och till ytterligare ekonomiskt stöd till att köpa vapen för Ukrainas räkning.

En orsak som har lyfts fram är Ungerns ilska mot att den ungerska banken OTP placerats på Ukrainas svarta lista över internationella företag som anses hjälpa Ryssland.

— Om ett land som Ukraina vill ha ditt finansiella stöd, som är nödvändigt för dem, kan de inte sätta upp dina företag på svarta listan, säger Viktor Orbán till Bloomberg.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!