Proud Boys-medlemmen Joseph Biggs, till vänster och Ethan Nordean, till höger, i Washington den 6 januari 2021.
Proud Boys-medlemmen Joseph Biggs, till vänster och Ethan Nordean, till höger, i Washington den 6 januari 2021. - Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Rekordlångt straff för Proud Boys-medlem

Ethan Nordean, en av ledarna för den högerextrema gruppen Proud Boys, döms till 18 års fängelse för sina handlingar den 6 januari 2021 då USA:s kongressbyggnad attackerades.


Fakta: Stormningen av USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda USA". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

— Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Ethan Nordean var "den oomstridde ledaren den 6 januari", argumenterade åklagaren Jason McCullough i målet och krävde ett 27-årigt fängelsestraff för Nordean.

Med det 18-åriga fängelsestraffet blir Ethan Nordean en av två personer som hittills dömts till det längsta straffet för kongressattacken.

Av de hundratals som hittills har dömts efter stormningen har även Stewart Rhodes, som grundat den liknande extremistgruppen Oath Keepers, dömts till 18 års fängelse.

I torsdags dömdes Joseph Biggs, som anses ha varit pådrivande i gruppen, till 17 års fängelse.

De dömda anklagas för att ha försökt stoppa kongressens godkännande av den då tillträdande presidenten Joe Biden.

Över 1 100 personer har åtalats för brott under stormningen, mer än 600 av dem har hittills fällts.

Proud Boys bildades 2016 och beskriver sig som västerländska chauvinister som romantiserar en traditionell, mansdominerad västerländsk kultur, som en del ser som en täckmantel för djupare rasism.

Rättat: I en tidigare version av texten beskrevs Stewart Rhodes felaktigt.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!