Ris kan faktiskt vara giftigt.
Ris kan faktiskt vara giftigt. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

Så kan riset bli en giftfälla – risk för spyor och diarré

Inte många vet om att ris faktiskt kan vara giftigt. Ta reda på orsaken och vad du kan göra för att undvika att bli förgiftad.


Tro det eller ej, det är faktiskt möjligt att bli sjuk av att äta ris. Detta beror på en typ av bakterie som heter Bacillus cereus som ofta finns på ris och kan överleva till och med när riset kokas. Om riset sedan lämnas i rumstemperatur kan dessa bakterier börja producera toxiner, och dessa toxiner kan orsaka matförgiftning. Symptomen på denna typ av matförgiftning kan vara illamående, kräkningar och diarré.

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

Uppstår ofta när du kokat riset

Ris i sig kan lagras i flera år om det hålls torrt och i en lufttät behållare. Problemet med Bacillus cereus-bakterierna uppstår oftast efter att riset har kokats.

När riset kokas, skapar den varma, fuktiga miljön en idealisk plats för bakterier att växa, särskilt om riset sedan lämnas ut vid rumstemperatur. Dessa bakterier kan sedan producera toxiner som orsakar sjukdom när riset äts.

Så det är framförallt gammalt kokt ris du bör vara försiktig med. Se till att koka endast den mängd ris du planerar att äta, och om du har kvar, förvara det i kylskåpet och ät inom några dagar för att minimera risken för matförgiftning.

/
ris
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!