Vissa växter är lättare att sköta än andra.
Vissa växter är lättare att sköta än andra. - Foto: Illustration Nyheter24

Nybörjare? Här är växterna som är allra lättast att ta hand om

Att köpa växter till hemmet kan vara klurigt – särskilt om du är nybörjare. Här är fem växter som är väldigt lätta att ta hand om.


1. Svärmorstungan är lätt att ta hand om

Denna växt är en av de mest tåliga du kan hitta, och den är perfekt för nybörjare. Svärmorstungan kan hantera allt från lågt ljus till direkt sol (även om den föredrar indirekt ljus), vilket gör det lätt att placera den var som helst i ditt hem. När det kommer till vattning, behöver denna växt bara vattnas när jorden är helt torr. Det kan betyda att du bara behöver vattna den en eller två gånger i månaden, beroende på klimatet i ditt hem. Det finns också flera varianter av denna växt, inklusive Sansevieria trifasciata 'Laurentii', som har gula kanter på sina blad, och Sansevieria cylindrica, som har runda, cylindriska blad.

Så odlar du enkelt din egen vitlök – inomhus

2. Zamiakalla kräver väldigt lite skötsel

Zamiakalla är en annan utmärkt växt för nybörjare på grund av dess tålighet. Den kan hantera lågt ljus, men den gillar också indirekt ljus. Du bör undvika att placera den i direkt sol eftersom det kan bränna bladen. När det gäller vattning, är det bästa rådet att under-vattna snarare än att över-vattna. Zamiakallans tjocka blad och stammar lagrar vatten, vilket innebär att du bara behöver vattna den när jorden är helt torr. I praktiken kan det innebära att du vattnar den en gång i månaden eller mindre. Zamiakallans är också känd för sin förmåga att överleva i mycket låga ljusförhållanden, och dess tjocka, glansiga blad kan lägga till en trevlig touch i ditt hem. 

3. Påskkaktus – bra för nybörjare

Påskkaktus är inte din typiska kaktus. Den är ursprungligen från de brasilianska regnskogarna, där den växer på trädgrenar, vilket innebär att den föredrar indirekt ljus snarare än stark direkt sol. När det gäller vattning, ska du låta översta delen av jorden torka ut mellan vattningarna. Den behöver mer vatten än de tidigare nämnda växterna, men undvik ändå att övervätta den eftersom det kan orsaka rötrot. Påskkaktusen blommar vanligtvis under vår och höst, och blommorna kan vara rosa, röda, lila, orange eller vita beroende på sorten.

Så gör du växtnäring med matresterna – 5 enkla steg

4. Ormbunken är enkel att ta hand om

Ormbunkar är gamla växter som har funnits i miljontals år. De flesta sorter föredrar fuktiga, skuggiga platser, vilket gör dem bra för områden i ditt hem som inte får mycket sol. Vattning är lite mer komplicerat med ormbunkar - de föredrar konsekvent fuktig jord, men de vill inte vara för vattnade. Detta kan innebära att du behöver vattna dem mer ofta än andra växter på denna lista, men i mindre mängder varje gång. Ormbunkar finns i många olika former och storlekar, från små bordsväxter till stora växter som kan fylla ett hörn i ditt vardagsrum.

5. Parasollpilea är lättskött

Denna växt, också känd som "kinesisk pengaplanta", har blivit populär de senaste åren på grund av dess unika utseende och lättskötta natur. Parasollpilean föredrar indirekt ljus och kan skadas av för starkt solljus. När det gäller vattning, bör du låta toppen av jorden torka ut mellan vattningarna. I praktiken kan det innebära att du vattnar den ungefär en gång i veckan, men det kan variera beroende på ditt hem och klimat. Ett roligt faktum om Pilea är att den ofta producerar "barn" – små plantor som växer vid basen av moderplantan, som du kan plocka bort och plantera separat om du vill.

Läs mer här:

Så odlar du enkelt dina egna örter inomhus – 7 enkla steg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!